Sfaturi utile pentru gospodine. Cum să scoți „chimicalele” din carnea de pui
- Ramona Rotaru
- 20 martie 2022, 13:18
Carnea de pui este o principală sursă de proteine și se află în topul preferințelor culinare ale românilor. Recomandat este puiul de țară, crescut bio și fără hormoni sau chimicale. Totuși, nu mereu avem de unde să cumpărăm acest pui sănătos, așa că de multe ori alege unul din galantare.
Nu este greu să facem diferența dintre un pui de curte și unul cumpărat din supermarketuri. Acesta din urmă vine deseori la pachet cu hormoni și chimicale, în ciuda etichetelor care promit un produs bio. Pentru a nu ne pune sănătatea în pericol, specialiștii vin cu trucuri ca să obții un pui mai puțin nociv.
Gospodinelor le este recomandat ca atunci când cumpără un pui de la supermarket să îl pună în apă sărată și să îl lase pe foc până ajunge în punctul de fierbere. După ce a fiert, apa se scurge, iar apoi se prepară puiului potrivit rețetei.
Procedeul este unul recomandat de specialiști, care susțin că sarea poate scoate substanțele nocive din carnea de pui. În cazul în care carnea cumpărată din galantar are un miros mai pronunțat, poți adăuga în apa cu sare și oțet. Puiul se lasă în acest amestec câteva ore, apoi se gătește.
Atenție! Odată ce puiul a fost îmbăiat în apă cu sare, acesta nu mai are nevoie să îl sărezi în timpul gătirii.
Un alt sfat venit din partea specialiștilor este referitor la pielea și grăsimile puiului, unde se găsesc cele mai multe substanțe chimice. Tocmai din acest motiv este recomandat îndepărtarea lor înainte de gătire.
Cum putem găti o carne de pui suculentă
Pieptul de pui este unul dintre cele mai populare, fiind sărac în grăsimi și bogat în vitamine. Gătirea lui este un procedeu care necesită puțină atenție, pentru că acesta poate deveni destul de tare. Prepararea termică a pieptului de pui duce la pierderea suculenței, rezultatul fiind un produs fad.
Carnea tarea nu este pe placul nimănui, așa că dacă dorești un piept de pui suculent, trebuie să îl prepari la cuptor și să folosești două ingrediente minune. Bucătarii de top recomandă folosirea untului și a unei legume, de regulă roșii, ceapă sau dovlecel.
Pieptul de pui trebuie pus la marinat înainte de a fi gătit. El se pune într-un amestec de suc de lămâie (stoarceți o treime din fruct), ghimbir ras, muștar (1 linguriță) și sos Worcester (3 linguri). Pieptul se crestează înainte de a fi pus la marinat, iar înainte de a fi băgat la cuptor se pune câte o bucățică de unt în fiecare tăietură.
Pentru a avea parte de un preparat suculent, pieptul de pui se lasă la cuptor circa 40 de minute.