Sfaturi pentru gospodine. De câte ori poți folosi uleiul, până să devină toxic

Sfaturi pentru gospodine. De câte ori poți folosi uleiul, până să devină toxic Ulei alimentat la schimb pentru cel uzat. Sursa foto: Dreamstime.com

Majoritatea gospodinelor folosesc același ulei pentru mai multe utilizări. Acest obicei nu este unul tocmai sănătos deoarece uleiul devine toxic. Mâncărurile prăjite nu sunt tocmai sănătoase, însă atunci când le consumăm, trebuie să ține cont de câteva reguli de bază. Iară cum poți prelungi „viața” uleiului.

Uleiul refolosit de mai multe ori va avea unele proprietăți schimbate. După câteva utilizări, se închide la culoare și începe să facă spumă. Când aceste lucruri au loc, este un semn că acel ulei devine toxic pentru sănătate. Atunci când uleiul este folosit după arderea sa, toxinele vor fi eliberate mult mai devreme.

Dacă este să tragem o concluzie după afirmațiile făcute de mai multe organizații, gospodinele ar trebui să schimbe ulei cât mai repede, de preferat după cel mult trei prăjeli. Potrivit acestora, cu cât este utilizat, cu atât devine mai toxic. Pe măsură ce este utilizat, sunt eliminați din ce în ce mai mulți compuși toxici.

Specialiștii se contrazic cu privire la cât de des trebuie schimbat uleiul din tigaie

Agenția spaniolă pentru sănătate alimentară și nutriție (AESAN) recomandă tuturor persoanelor să înlocuiască uleiul din tigaie după fiecare prăjeală. Cei care doresc să mânce alimente prăjite dar să aibă grijă și de sănătate, trebuie să folosească uleiul o singură dată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU) pare să fie mult mai îngăduitoare cu buzunarul gospodinelor. Potrivit acestei organizații, uleiul poate fi folosit și până la 25 de ori, dacă îi prelungești „viața” cu ajutorul unor trucuri simple.

Unul dintre trucuri este cu privire la depozitarea uleiului pentru refolosire. Acesta trebuie ținut departe de orice sursă de lumină și căldură. Dacă nu respecți această regulă simplă, uleiul va deveni rânced. Pentru a evita contactul lui cu oxigenul, recipientul în care se pune uleiul trebuie să fie acoperit.

Un alt sfat oferit de Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor pentru a prelungi „viața” uleiului este să nu îl încălzești niciodată peste 170 de grade Celsius. În momentul în care uleiul din tigaie începe să fumege, acesta arată faptul că temperatura la care a ajuns este peste limită. În astfel de cazuri, uleiul trebuie înlocuit imediat, potrivit ego.ro.