Sfântul Mucenic Ianuarie. Minunea care se întâmplă în fiecare an la moaştele sale 

Sfântul Mucenic Ianuarie. Minunea care se întâmplă în fiecare an la moaştele sale 

Sfântul Mucenic Ianuarie, protectorul oraşului Benevento este un martir venerat de Biserica Ortodoxă şi Catolică. El este cunoscut prin „minunea sângelui”, care se petrece regulat în catedrala din Napoli.

Sfântul Mucenic Ianuarie a fost supus la numeroase chinuri

Sfântul Ianuarie, Episcopul orașului Benevento din Italia, a primit mucenicia la anul 305, în timpul persecuțiilor împăratului Maximian. Sfântul Mucenic Ianuarie a fost supus la numeroase chinuri suferind torturi de neimaginat, dar pe care el le-a îndurat cu blândețe, întărit fiind de harul Duhului Sfânt.

Dumnezeu a lucrat minuni prin Sfântul Ianuarie, atât în timpul vieții acestuia cât și după moartea să. Fiind aruncat în foc, Sfântul Ianuarie,  „răcorit de o rouă nevăzută”, a stat în mijocul lui fără să ardă, înălțând cântări lui Dumnezeu. Văzând minunea, persecutorii au început să-i sfâșie carnea cu unghii de fier.

Împreună cu diaconul sau, Festus, și citetul Desiderie au fost  închiși în temniță

După aceasta, Sfântul Ianuarie împreună cu diaconul sau, Festus, și citetul Desiderie, au fost trimiși la Pozzuoli, în apropiere de Napoli, unde aveau să fie închiși în temniță. Tot aici, erau închiși diaconii din Pozzuoli, Proclu și Sussos, împreună cu alți doi creștini mireni, Eutihie și Acutius.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfantul Ianuarie (pictura de M. Caravaggio. 1607)Sfântul Mucenic Ianuarie.

În ziua următoare, toți cei șapte mucenici au fost aruncați la animalele sălbatice, dar acestea nu i-au vătămat. Într-un sfârșit au fost cu toții uciși prin tăierea capului. Creștinii din Napoli au luat trupurile mucenicilor în ascuns și le-au înmormântat cu cinste. Trupul Sfântului Mucenic Ianuarie l-au dus în Napoli ingropandu-l în biserica.

Au fost consemnate numeroase minuni petrecute la mormântul Sfântului Ianuarie. Dintre acestea amintim minunea care s-a făcut unei văduve, al cărei  fiu a înviat, după ce ea a luat icoană Sfântului Ianuarie și apoi a așezat-o pe trupul fiului ei mort.

Acum, moaştele sale se păstrează în capela Catedralei din Napoli

Moaştele sale se păstrează în capela Catedralei din Napoli; într-un relicvariu din argint aurit, se află capul și două fiole de sticlă. Una dintre fiole este mai mare şi două treimi din volumul ei fusese umplut cu un lichid care s-a uscat. În fiola mai mică, se vede că fuseseră doar câteva picături de sânge, care, de asemenea, s-au uscat. Ambele recipiente au fost sigilate. Minunea constă în diluarea, şi uneori, în efervescenţa „sângelui” care se păstrează în fiola sigilată. O mulţime de pelerini vin aici, ca să vadă această minune în fiecare an.

În zilele noastre, minunea se întâmplă de trei ori pe an:

  • În sâmbăta premergătoare primei duminici din mai,
  • 19 septembrie. Capul şi fiola cu sânge sunt expuse credincioşilor, întru inchinare, pentru 8 zile,
  • 16 decembrie — salvarea oraşului Napoli de erupţia Vezuviului; capul şi fiola cu sânge sunt expuse credincioşilor, pentru o zi, potrivit crestinortodox.ro.