Calendar ortodox, 13 aprilie. Sfântul Mucenic Artemon, făcătorul de minuni

Calendar ortodox, 13 aprilie. Sfântul Mucenic Artemon, făcătorul de minuni Sursa foto:doxologia

Calendar Ortodox 13 aprilie. Sfântul Mucenic Artemon a făcut minuni și a reușit să scape de două ori cei care vroiau să îl omoare pentru că era creștin. Faptele sale i-au minunat pe păgâni, care au ales să îl slujească pe Dumnezeu.

Sfântul Mucenic Artemon a trăit în vremea domniei împăratului Dioclețian, fiind preot în cetatea Leodiceea. Artemon a slujit Biserica lui Hristos ca citeț timp de 16 ani, ca diacon timp de 28 de ani, iar ca preot timp de 33 de ani.

În timpul domniei împăratului Dioclețian a fost mare prigoană împotriva creștinilor; de vreme ce au fost trimiși muncitori prin toate cetățile și țările stăpânirii romanilor, ca să aducă jertfe zeilor și să îi silească pe creștini să se închine la idoli. Toți cei care refuzau să se supună ordinelor împăratului, erau capturați, torturați și apoi uciși în chinuri.

Sfântul Mucenic Artemon, făcătorul de minuni

Atunci când s-a pornit persecuția împotriva creștinilor, Artemon era înaintat în vârstă. Acesta a fost prins și dus cu forța la templul lui Esculap, pentru a jertfi idolului. Sfântul Mucenic Artemon și-a afirmat însă credința în Hristos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vrăjitorii care se aflau în templu au eliberat mulți șerpi veninoși pentru a-l ucide pe Artemon. Însă acesta s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci și a suflat asupra șerpilor, omorându-i pe toti. Văzând aceasta minune, Vitalis, mai marele vrăjitorilor a îngenuncheat înaintea lui Artemon și a strigat: "Mare este Dumnezeul Creștinilor!".

A creștinat mulți păgâni

Sfântul  Artemon l-a botezat apoi pe acesta, împreună cu mai mulți păgâni. Mulți dintre cei botezați au fost hirotoniți diaconi și preoți, iar Vitalis a devenit Episcopul Palestinei.

Dar încercările aveau să continue pentru bătrânul Artemon. Judecătorul a pregătit o groapă cu păcură încinsă, în care plănuia să-l arunce pe robul lui Dumnezeu. Prin rânduiala dumnezeiască, judecătorul însuși avea să își piardă viața în acea groapă a morții.

După toate aceste întâmplări, Sfântul Mucenic Artemon a trăit liber încă o vreme. Între timp persecuțiile împotriva creștinilor au continuat, iar Sfântul Mucenic Artemon a fost prins și omorât prin decapitare, în anul 303.

Tot în data de 13 aprilie mai sunt pomeniți:

Sfântul Mucenic Dimitrie Peloponisiu; Sfinții muceniri Maxim, Cvintilian și Dada; Sfântul mucenic Elefterie Persul; Sfântul mucenic Teodosie; Sfântul mucenic Zoil.