Sevil Shhaideh a fost achitată în dosarul Belina. DNA a suferit o altă mare înfrângere la Tribunalul București
- Mihai Soica
- 21 aprilie 2022, 17:37
Tribunalul București a decis să o achite pe Sevil Shhaideh, propusă în trecut de PSD, pentru funcția de premier al României. Pentru că era considerată prea apropiată de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh a fost chemată la DNA, acolo unde a fost pusă sub acuzare și trimisă în judecată pentru abuz în serviciu în celebrul ”dosar Belina”.
La termenul de azi, Tribunalul București a decis să o achite pe Sevil Shhaideh, cea propusă de PSD, pentru funcția de premier al României. Pentru că era considerată prea apropiată de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh a fost chemată la DNA, acolo unde a fost pusă sub acuzare și trimisă în judecată pentru abuz în serviciu în celebrul ”dosar Belina”, și ceilalți inculpați din dosar, respectiv Ionela Stoian, Ionuț Gâdea, Rodica Gușă și Mariana Gheorghiu.
De menționat că Sevil Shhaideh era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării iar Ionuț Gâdea era președintele Consiliului Județean Teleorman.
Judecătorii de la Tribunalul București au decis ca temeiul achitării să fie unul care îi va deranja foarte tare pe procurorii DNA. Cu alte cuvinte, procurorii anticorupție au inventat o faptă de corupție și au dispus trimiterea în judecată pe povești.
„Fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”, este motivul achitării, prevăzută la articolul 16, alineatul 1, litera b din Codul de Procedură Penală.
Joia mare cu o veste bună
Adrian Ionuț Gâdea, președintele CJ Teleorman a scris pe facebook că a avut încredere în justiția din România.
”Astăzi, în Sfânta Joi Mare, mă bucur să vă anunț că instanța a dispus achitarea mea în controversatul dosar ”Belina”. Nu mă surprinde această decizie, deoarece am avut încredere că justiția își va urma cursul firesc. În acest sens, am pus la dispoziția organelor judiciare toate elementele solicitate, pentru a dovedi atât nevinovăția, cât și că faptele imputate nu erau prevăzute de legea penală, lucru confirmat de judecători”, a scris Gâdea.
Care a fost acuzația adusă de DNA
Procurorii DNA au susținut că în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman. În plus, după doar câteva zile, ele să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziții legale.
„Concret, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Shhaideh Sevil a inițiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare și a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de inițiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman”, se arată într-un document al DNA.
La momentul anului 2018, când DNA a dispus trimiterea acestui dosar în judecată, procurorii anticorupție vorbeau despre faptul că Sevil Shhaideh și Ionuț Gâdea au realizat un prejudiciu de peste 3.2 milioane de lei.
După judecata de la Tribunalul București s-a dovedit și că acest prejudiciu nu a existat.