Serviciul militar de informații lituanian: Rusia poate continua războiul din Ucraina cel puțin încă doi ani

Serviciul militar de informații lituanian: Rusia poate continua războiul din Ucraina cel puțin încă doi aniRăzboi în Ucraina. Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

Rusia ar putea să continue războiul din Ucraina pentru cel puțin încă doi ani. Trupele lui Vladimir Putin ar avea suficient de multe resurse pentru a face față chiar și ajutorului pe care Ucraina îl primește din Occident.

Șeful serviciului de informaţii militare lituaniene, Elegijus Paulavicius, a declarat că Rusia va putea să continue războiul din Ucraina pentru cel puțin încă doi ani de zile doar pe baza propriilor sale rezerve de echipamente și muniție. Oficialul a mai adăugat că în cazul în care Moscova va primi ajutor din partea altor state, conflictul militar ar putea să se prelungească.

„Cât timp va putea Rusia să poarte războiul va depinde şi de sprijinul faţă de armata rusă al unor state precum Iran, Coreea de Nord. Dar dacă priviţi la ce are Rusia astăzi, adică rezerve strategice, echipamente, muniţii, armament, ea îl poate duce la intensitatea actuală doi ani” a mai spus șeful serviciilor de informații.

Serviciile secrete din Lituania au fost atacate de hackeri

Reprezentantul serviciilor secrete din Lituania a subliniat că sistemele informatice ale țării au fost atacate de hackeri în ultima perioadă. Infractorii cibernetici ar avea legături cu Rusia și China. „Prioritatea lor rămâne colectarea continuă pe termen lung de informații legate de afacerile interne și externe ale Lituaniei” a mai transmis agenția care nu explicat dacă încercările hackerilor au avut succes.

Serviciile secrete au susțint că Rusia va acorda prioritate demersurilor pentru reconstruirea rapidă a capabilităţilor sale militare în zona baltică, regiune în care se află și Lituania. Instituția a atenționat că Moscova s-a transformat într-un stat totalitar, iar războiul îi permite lui Vladimir Putin să își consolideze puterea.

Evaluarea făcută de serviciile de informații din Lituania a arătat că Rusia a folosit „lanţuri lungi de intermediari” pentru a achiziţiona tehnologii occidentale destinate unor scopuri militare. Este important de precizat că Lituania a fost unul dintre cei mai duri critici la adresa Rusiei în Uniunea Europeană. De asemenea, autoritățile de la Vilnius s-au confruntat și cu furia Chinei pentru că a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în 2021, informează Reuters.