Cursa tehnologică dintre SUA și China „va defini viitorul CIA”
- Dosofteea Lainici
- 9 martie 2023, 18:54
Viitorul Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite va fi definit de cursa tehnologică dintre America și China, a declarat directorul agenției, William Burns.
Comentariile lui Burns au avut loc în timpul unei audieri în Senat, miercuri. Acestea au fost făcute în urma publicării Evaluării Anuale a Amenințării Comunității de Informații a SUA, care a definit China drept cea mai mare amenințare la adresa securității naționale cu care se confruntă America.
Raportul a citat utilizarea robustă a tacticilor cibernetice pentru a supraveghea americanii, succesul Chinei în ceea ce privește furtul proprietății intelectuale și capacitatea sa de a achiziționa tehnologii străine.
„Cred că revoluția tehnologică nu este doar principala arenă de competiție cu Republica Populară Chineză”, a declarat Burns. „Este, de asemenea, principalul determinant al viitorului nostru ca serviciu de informații.”
Directorul CIA a vorbit în cadrul așa-numitei audieri a Congresului privind Amenințările Mondiale, la care au participat și alți șefi ai comunității de informații din SUA, printre care directorul Agenției Naționale de Securitate, generalul Paul Nakasone, directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, directorul Agenției de Informații a Apărării, locotenentul-general Scott Berrier, și directorul Biroului Federal de Investigații, Christopher Wray.
”Beijingul reprezintă o varietate de amenințări la adresa intereselor SUA”
Directorii serviciilor de informații au declarat că Beijingul reprezintă o varietate de amenințări la adresa intereselor SUA, inclusiv prin utilizarea hackerilor.
Dacă Beijingul se teme că un conflict major cu SUA este iminent, „aproape sigur ar lua în considerare posibilitatea de a întreprinde operațiuni cibernetice agresive împotriva infrastructurii critice interne a SUA și a activelor militare din întreaga lume”, se arată în raport.
„O astfel de lovitură ar fi concepută pentru a descuraja acțiunea militară a SUA prin împiedicarea procesului decizional american, prin inducerea panicii în societate și prin interferența cu desfășurarea forțelor americane.”
Raportul a subliniat „extinderea autoritarismului bazat pe tehnologie la nivel global” al Chinei, citând eforturile sale agresive de a controla și manipula libera circulație a conținutului.
De asemenea, raportul a afirmat că Republica Populară China este „aproape sigur” capabilă să lanseze atacuri cibernetice care ar putea distruge servicii de infrastructură critică, inclusiv împotriva conductelor de petrol și gaze și a sistemelor feroviare, potrivit portlincolntimes.com.
Reflectând modul în care aparatul de securitate al Beijingului colectează o mare cantitate de date de sănătate ale populației sale, agențiile de informații americane au scris despre China că a colectat date de sănătate și date genomice din SUA prin intermediul unor breșe cibernetice și prin achiziționarea de companii americane.
Generalul Nakasone, directorul NSA, a declarat că operațiunile cibernetice ale Chinei au devenit mai agresive în ultima vreme.
„În ceea ce privește China, observăm un grad tot mai mare de asumare a riscurilor la care au fost supuși în ceea ce privește furtul proprietății noastre intelectuale și chiar creșterea operațiunilor lor de influență”, a declarat Nakasone: „Acestea sunt eforturi îngrijorătoare pentru noi.”