UE a pus la punct un plan de ajutorare în valoare de două miliarde de euro pentru Ucraina. Kievul cere dublu

UE a pus la punct un plan de ajutorare în valoare de două miliarde de euro pentru Ucraina. Kievul cere dubluSursa foto: Administratia Prezidentiala

Miniștrii afacerilor externe din Uniunea Europeană au discutat de un nou plan de ajutorare pentru Ucraina. Amata lui Volodimir Zelenski ar urma să primească obuze în valoare de două miliarde de dolari. Kievul vrea și mai mult armament.

Șeful diplomației europene, Josep Borell, a pus la punct un plan pe care l-a prezentat tuturor miniștrilor de externe din Uniunea Europeană. Borell a explicat că încă un miliard de euro va fi adăugat în fondul denumit „Facilitatea europeană pentru pace”, bani care vor ajunge la statele care pot să trimită urgent obuze din propriile stocuri în Ucraina.

Ulterior, toate țările din UE ar contribui cu sume care să ajungă la valoarea de un miliard de euro pentru a fi achiziționate obuze de calibrul de 155 mm. Și acestea vor ajunge tot în Ucraina. Este vorba de aproximativ 250.000 de obuze, care vor fi fabricate de industria de apărare europeană și cumpărate de diferite state. Acest ajutor de două miliarde de euro se adaugă la cel de 3,6 miliarde pe care Kievul l-a primit prin fondul FEP de când Rusia a început războiul ăn urmă cu un an. Ajutorul total primit de Ucraina a ajuns la suma de aproximativ 12 miliarde de euro.

Ucraina nu este mulțumită de noul ajutor

În ciuda noului plan de ajutor pentru Ucraina, ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a spus că nu este mulțumit de ajutorul propus. Oficialul ucrainean a participat și el la reuniunea de la Stockholm și a subliniat că și cele 250.000 de obuze nu sunt suficiente pentru armata ucraineană. Mai mult decât atât, Reznikov a mai adăugat că țara sa ar avea nevoie măcar de un milion de obuze de calibrul de 155mm. Costul acestora ar fi de aproape patru miliarde de euro, o sumă dublă față de planul stabilit inițial.

„Suntem în vremuri de război şi trebuie să avem, îmi pare rău s-o spun, o mentalitate de război”, a spus Josep Borrell la Stockholm în timpul unei conferinţe de presă în timpul căreia și-a prezentat planul. O decizie asupra acestuia este așteptată din partea miniștrilor europeni de externe la reuniunea lor din 20 martie.

Unele state nu sunt de acord cu ideea lui Borell și chiar comisarul european pentru piață internă Thierry Breton a subliniat că economia UE ar trebui să funcționeze precum una din timp de război. În același timp, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, nu este de acord propunerea lui Borell. „Noi, UE şi Germania, nu suntem în război”, a atenționat Pistorius, potrivit Agerpres.