Decizie favorabilă finanțatorului mercenarilor Wagner la Tribunalul UE. Mama lui Evgheni Prigojin scapă de sancțiuni

Decizie favorabilă finanțatorului mercenarilor Wagner la Tribunalul UE. Mama lui Evgheni Prigojin scapă de sancțiuni Sursa foto. Twitter

Mama oligarhului rus Evgheni Prigojin, patronul companiei de mercenari Wagner, a scăpat de sancțiunile europene impuse pe numele său. Curtea Europeană de Justiție a anulat măsurile adoptate de oficialii Uniunii Europene împotriva sa. Judecătorii au ajuns la concluzia că între Violeta Prigojina și fiul său nu există alte legături decât cele de rudenie, iar acest lucru nu justifică sancționarea sa.

Justiţia europeană a anulat miercuri, 8 martie, sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva mamei şefului grupului paramilitar rus Wagner, oligarhul rus Evgheni Prigojin, conform informațiilor transmise de AFP. Violeta Prigojina avea interdicție să călătorească pe teritoriul statelor Uniunii Europene din 23 februarie 2022.

„Chiar dacă (şeful Wagner, Evgheni Prigojin - n.red) este responsabil de acţiuni ce au compromis integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, legătura dintre dna Violeta Prigojina şi fiul său, stabilită la momentul adoptării de măsuri restrictive, nu se bazează decât pe legătura lor de rudenie şi prin urmare nu este suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase”, a anunțat Tribunalul UE prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform informațiilor din spațiul public, pe lângă interdicția de călătorie, Uniunea Europeană a înghețat și activele Violetei Prigojina la scurt timp după recunoaşterea, de către Moscova, a independenţei regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei, cu o zi înainte de declanşarea invaziei ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliului Uniunii Europene și-a justificat decizia de indicând faptul că ea era „proprietara Concord Management and Consulting LLC, ce aparţine grupului Concord, fondat şi deţinut până în 2019 de fiul ei” şi „de asemenea proprietara altor întreprinderi legate de acesta din urmă”. Astfel, din punctul de vedere al UE, Violeta Prigojina „a susţinut acţiuni şi politici ce compromit integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Probele din dosar contrazic decizia UE

Pe de altă parte, judecătorii europeni au arătat că „rezultă din dosar că dna Prigojina nu mai este proprietara Concord Management and Consulting din 2017, chiar dacă ea deţinuse părţi din acesta”. Tribunalul UE a estimat, de asemenea, că „nu este demonstrat de Consiliu că ea deţinea alte întreprinderi legate de fiul său la data adoptării de acte litigioase”.

Prin urmare, instanța a decis anularea sancţiunilor, subliniind că relația de rudenie dintre Prigojina şi fiul său „nu ar fi suficientă pentru a justifica înscrierea ei pe listele litigioase”.

Mai multe persoane au contestat sancțiunile

În total, un număr de 1.473 de persoane şi 205 entităţi juridice sunt vizate de sancțiuni care vizează îngheţarea activelor şi/sau o interdicţia de a călători pe teritoriul UE, în contextul acestui război din Ucraina. Toate aceste măsuri impuse de oficialii de la Bruxelles, fac obiectul unor procese deschise în justiţia europeană. Astfel, conform datelor înregistrate la nivelul Tribunalului UE, în anul 2022 au fost depuse o sute de plângeri în care sunt contestate sancţiunile UE.

Aceasta este prima decizie pe fond în ceea ce priveşte sancţiunile adoptate în cadrul dosarului ucrainean.

Pe 1 martie, preşedintele Tribunalului a adoptat o ordonanţă provizorie ce suspendă o parte din sancţiunile care îl vizează pe pilotul rus Nikita Mazepin, pentru a-i permite să concureze la Formula 1.