Propuneri de ultimă oră de la UE pentru facturi. Cum ar trebui să se schimbe prețurile la energie

Propuneri de ultimă oră de la UE pentru facturi. Cum ar trebui să se schimbe prețurile la energie Facturi la energie. Sursa foto: Arhivă EVZ

Comisia Europeană și Uniunea Europeană încearcă să modifice modul în care sunt facturați oamenii pentru energie și combustibili fosili. U

UE își reformează piața de energie pentru a încerca să evite repetarea celor de anul trecut, când reducerile în furnizarea de gaze rusești au dus prețurile la energie electrică în Europa la niveluri record, majorând facturile pentru gospodării și forțând unele industrii să se închidă, potrivit Euractiv.com. Într-o consultare publică lansată deja, Comisia a prezentat numeroase opțiuni pentru a revizui modul în care centralele electrice vând energie electrică, ca parte a reformei pieței pe care o va propune în martie. Deși designul actual al pieței a funcționat de mulți ani, „a demonstrat și unele deficiențe”, a recunoscut executivul UE, spunând că actuala criză a gazelor a împins povara costurilor mai mari ale energiei asupra consumatorilor finali.

„Criza energetică fără precedent cu care ne confruntăm arată că trebuie să facem proiectarea pieței de energie electrică potrivită pentru viitor, permițându-i să ofere tuturor beneficiilor energiei curate la prețuri accesibile”, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, într-o declarație. Propunerea UE va avea ca scop extinderea utilizării de către Europa a contractelor pe termen lung care oferă centralelor electrice un preț fix pentru electricitatea lor - „contracte pentru diferență” (CfD) și contracte de cumpărare a energiei (PPA), a spus Comisia. 

„Vor să se concentreze mai mult pe contracte pe termen lung, CfD și PPA, ceea ce este o cale naturală de urmat dacă ținta este reducerea volatilității prețurilor atunci când există mai multe surse regenerabile intermitente, nucleare și hidrocentrale în mixul energetic”, a spus comisarul. Au fost, de asemenea, posibile schimbări mai radicale, cum ar fi permiterea guvernelor naționale să impună CfD anumitor centrale electrice existente, deși Comisia a spus că acest lucru ar putea crea incertitudine care ar risca să descurajeze investițiile atât de necesare în energie regenerabilă. Emeric de Vigan, vicepreședinte la firma de date și analiză Kpler, a spus că CfD și PPA-urile nu sunt o baghetă magică, deoarece cineva trebuie să-și asume riscul de credit pe termen lung. Franța și Spania au cerut deja o extindere a CfD-urilor pentru generatoarele regenerabile și nucleare. Comisia a propus o serie de alte modificări, cum ar fi facilitarea alegerii de către consumatori a contractelor de energie electrică cu preț fix pentru a-și reduce expunerea la creșterile de preț pe termen scurt sau extinderea unei măsuri temporare a UE care reduce veniturile extraordinare de la producătorii care nu sunt pe gaz.

Ne puteți urmări și pe Google News