Războiul dintre Rusia și Ucraina, cea mai mare amenințare geopolitică de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace

Războiul dintre Rusia și Ucraina, cea mai mare amenințare geopolitică de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a declarat că este încă posibil ca SUA să evite o recesiune și a adăugat că războiul Rusiei în Ucraina reprezintă un mare risc pentru lume.

„Lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este Ucraina”, a declarat el luni pentru Bloomberg la conferința JPMorgan Leveraged Finance Conference din Miami. „Această situație este mult mai gravă decât vibrațiile economice cu care trebuie să ne confruntăm zi de zi.”

Există încă o mare incertitudine în jurul războiului și nimeni nu știe cum se va termina, a spus Dimon, adăugând că acesta are un impact asupra relațiilor globale și a piețelor energetice, în timp ce trage în jos comerțul dintre SUA și China.

„Acesta este probabil cel mai grav lucru geopolitic cu care a trebuit să ne confruntăm de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”, a susținut Dimon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luna trecută, el a declarat că este de părere că o „aterizare ușoară” este încă posibilă, dar a avertizat că economia se confruntă cu mai multe incertitudini.

Într-un interviu acordat CNBC, el a spus că urmează „lucruri înfricoșătoare” și a enumerat potențialele probleme, cum ar fi posibila constrângere impusă de Rezerva Federală și probleme grave cu Rusia, Ucraina, petrolul, gazele, războiul, migrația, comerțul și China.

O posibilă recesiune rămâne de luat în calcul

Luni, el și-a reiterat opinia potrivit căreia este posibilă o „aterizare ușoară”, în mare parte datorită pieței puternice a consumatorilor și a locurilor de muncă.

„Consumatorul are în continuare mult mai mulți bani în conturi decât înainte de COVID”, a spus Dimon. „Ei cheltuiesc cu 10% mai mult decât anul trecut, cu 40% mai mult decât înainte de COVID, și se pare că vor avea bani suplimentari de cheltuit aproximativ până la sfârșitul anului. Am putea avea încă o „aterizare ușoară”.”

Cu toate acestea, o posibilă recesiune rămâne de luat în calcul, deoarece tendințele mai largi din întreaga lume, cum ar fi tranziția energetică ecologică și incertitudinea geopolitică, sunt inflaționiste.

Pe de altă parte, prețurile locuințelor sunt încă în creștere, iar forța de muncă rămâne robustă, salariile crescând și în partea inferioară, în timp ce portofoliile de acțiuni sunt pozitive pe perioade de timp de 10 până la 15 ani, a spus Dimon, citat de markets.businessinsider.com.

„Consumatorul se află astăzi într-o formă excelentă”, a spus el. „Dar vă spun că asta se va termina la un moment dat. Chiar dacă vom intra în recesiune, vom fi într-o poziție mult mai bună decât cea din 2008”.