Război în Ucraina, ziua 379. Rușii avansează la Bahmut. De la începutul invaziei, Rusia a pierdut 70 de avioane de luptă

Război în Ucraina, ziua 379. Rușii avansează la Bahmut. De la începutul invaziei, Rusia a pierdut 70 de avioane de luptăSursa foto Twitter

Războiul din Ucraina a intreat în ziua cu numărul 379. Rușii continuă să avanseze spre orașul Bahmut, în veme ce apărătorii Kievului opun o rezistență ieșită din comun. Experții sunt de părere că armata Moscovei ar putea prelua controlul orașului în câteva zile. În acest context, miniştrii apărării din statele UE au discutat un plan de achiziţii şi livrări de obuze destinate Ucrainei cestimat la două miliarde de euro.

Armata ucraineană a confirmat că înaintarea forțelor militare ruse în orașul Bahmut nu a fost oprită. Trupele rusești continuă asalturile și avansează în acest sector al frontului, după cum a anunțat, într-o actualizare de seară, Statul Major al Ucrainei, relatează CNN.

„Inamicul continuă să avanseze în sectorul Bahmut. Ei nu încetează să ia cu asalt orașul Bahmut”, se arată în comunicarea armatei ucrainene.

Pe de altă parte, reprezentanții militari ai Kievului susțin că au reușit să blocheze forțele de invazie în mai multe zone din și în jurul orașului.

„Apărătorii noștri au respins atacurile din zonele Orihovo-Vasîlivka, Dubovo-Vasîlivka, Bahmut și Ivanivske”, se arată în actualizarea Statului Major.

Potrivit Ucrainei, Rusia continuă să se bazeze în mare măsură pe artilerie, susținută de sisteme de lansare multiple de rachete și de o oarecare putere aeriană.

„În timpul zilei, inamicul a efectuat 22 de lovituri aeriene și a tras de 29 de ori de la mai multe sisteme de lansare de rachete. În special, inamicul a folosit o dronă Shahed-136. Drona a fost eliminată”, au mai anunțat oficialii de la Kiev, citați de CNN.

UE ar putea trece la economia de război

Comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a spus că economia UE ar trebui să funcţioneze oarecum conform conceptului de „economie de război”.

La rândul său, Josep Borrell a insistat că este imperativ ca industria militară europeană să-şi suplimenteze cadenţa şi capacităţile de producţie, având în vedere războiul de înaltă intensitate din Ucraina. El a precizat că această confruntare implică un consum masiv de muniţii cu mult peste capacităţile de producţie ale aliaţilor occidentali ai acesteia.

Propunerea nu este împărtășită și de ministrul german al apărării, Boris Pistorius, nu împărtăşeşte ideea comisarului Breton despre „economia de război”.

„Acesta ar fi un semnal mortal”, ce ar presupune „să subordonăm totul producţiei de arme şi muniţii”, a avertizat ministrul german. „Noi, UE şi Germania, nu suntem în război”, a amintit Pistorius.

Rusia a pierdut 70 de avioane de luptă în Ucraina

Armata ucraineană a distrus peste 70 de avioane militare ale Federației Ruse de la începutul invaziei pe scară largă, a anunțat la o conferință din Colorado comandantul forțelor aeriene americane din Europa și Africa, generalul James Hecker, relatează Vocea Americii. El a precizat că Ucraina a pierdut în jur de 60 de avioane.

Generalul a menționat că pierderile relativ scăzute se explică prin eficiența apărării integrate antiaeriene și antirachetă organizată de ambele țări. Acestea nu permite utilizarea pe scară largă a aviației.

Datorită eficienței mijloacelor de apărare antiaeriană, o mare parte a aviației „s-a dovedit a fi inutilă”. În opinia sa, acest lucru provoacă dificultăți pentru implementarea acoperirii aeriene a contraofensivei planificate de Ucraina.

Atac aerian

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ucraina caută bombe cu dispersie în aer

Ucraina dorește să se doteze cu o bombă cu dispersie în aer, MK-20, pentru a ataca din drone. Aceasta se adaugă la obuzele cu dispersie de artilerie de 155 mm pe care Ucraina le-a solicitat deja, au spus ei. Kievul speră că munițiile cu dispersie îi vor oferi un avantaj în lupta împotriva forțelor rusești din estul Ucrainei. De altfel, guvernul ucrainean a declarat public că dorește muniții cu dispersie americane, dar solicitarea pentru MK-20 nu a fost raportată anterior.

Ucraina consideră că proiectilele de artilerie, muniții convenționale îmbunătățite cu dublă utilizare (DPICM, ar putea opri valurile de atacuri pe care Rusia le declanșează pentru a cuceri orașul Bahmut.

MK-20 poate fi transportată și lansată cu ajutorul unei drone. Bomba se deschide în plin zbor, eliberând peste 240 de submuniții asemănătoare unor săgeți sau bombe.

Armata ucraineană consideră că aceste submuniții „au o capacitate mai bună de perforare a blindajelor” decât armele pe care le-a lansat din drone. Compania Textron Systems Corporation a încetat să mai producă MK-20 în 2016, după ce Statele Unite au oprit vânzările către Arabia Saudită.

Un consilier al Congresului a declarat că există mai mult de 1 milion de astfel de bombe în stocurile militare americane.

Rusia nu va obține câştiguri teritoriale majore în Ucraina

Directoarea pentru informații naționale din SUA, Avril Haines, a declarat că este puţin probabil ca Rusia să mai ocupe alte teritorii în acest an, relatează The Guardian. Avril Haines a declarat că armata rusă va fi probabil incapabilă să continue nivelul actual de luptă, chiar şi după eventuala capturare a Bahmutului. Ea a făcut o serie de declarații în timpul audierii din Senatul american.

După eşecuri majore şi pierderi mari pe câmpul de luptă, „nu prevedem că armata rusă îşi va reveni suficient de mult în acest an pentru a obţine câştiguri teritoriale majore”, a declarat Avril Haines.

Vladimir Putin „cel mai probabil îşi face socoteala că timpul lucrează în favoarea sa”, a atras atenţia Haines, potrivit Agenţiei France-Presse. În opinia sa, Vladimir Putin crede că prelungirea războiului, cu pauze intermitente în lupte, „poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a-şi asigura în cele din urmă interesele strategice în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile”, a spus şefa comunităţii de informaţii din Statele Unite.

Ea a rezumat opiniile din comunitatea largă a serviciilor de informaţii din SUA, potrivit cărora, Rusia a eşuat în obiectivele sale principale. Cu toate acestea, este de așteptat ca Putin să înțeleagă mai bine limitele forţelor sale. Puterea militară a Moscovei este limitată în mod semnificativ de pierderile de trupe şi de epuizarea armamentului, la care se adaugă restricţiile comerciale şi sancţiunile impuse de Statele Unite şi de aliaţi, a precizat Haines.