Sirenele au urlat în toată Ucraina. Rușii au lansat cel mai puternic atac: 81 de rachete hipersonice de tip Kinjal, folosite în represalii
- Antonia Hendrik
- 9 martie 2023, 16:27
Alarmă de raid aerian, după cel mai recent atac al Rusiei în Ucraina. Mai exact, Rusia a declanșat „un atac masiv cu rachete” care au lovit infrastructura critică și clădirile rezidențiale din 10 regiuni ale Ucrainei, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski.
Atacul rusilor din această dimineață a lăsat aproape jumătate dintre consumatorii din Kiev fără încălzire, iar afară sunt temperaturi în jur de 9 grade Celsius. În sudul Ucrainei, centrala nucleară Zaporojie, care este ocupată de forțele ruse, și-a pierdut puterea în urma atacurilor cu rachete, potrivit operatorului de stat nuclear Energoatom.
Imagini de nedescris după ultimul atac al rusşilor
Operatorul privat de energie electrică DTEK a raportat că trei dintre centralele sale au fost lovite. Nu au fost victime, dar compania a spus că echipamentul a fost grav avariat.
Sursa foto: Facebook
Sirenele de raid aerian au urlat în toată Ucraina
Sirenele de raid aerian au urlat în toată Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, unde s-au produs explozii în două zone de vest ale orașului. Cel puțin 11 persoane au fost ucise și peste 20 au fost rănite în urma unor atacuri cu rachete și drone pe teritoriul Ucrainei.
Rusia a vizat infrastructura energetică a Ucrainei și a lansat peste 80 de rachete. Ultimul atac este „cum nu-mi amintesc să mai fi văzut până acum”, a declarat joi un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.
Volodimir Zelenski a descris atacul, care a avut loc în timp ce mulți oameni dormeau încă, ca pe o încercare a Moscovei „de a intimida din nou ucrainenii. Ocupanții pot teroriza doar civilii. Asta este tot ce pot face”, a spus președintele.
Sursa foto: Facebook
Războiul a ajuns în mare parte la un impas pe câmpul de luptă
Forțele Kremlinului au început să vizeze sursa de energie a Ucrainei încă din noiembrie, într-o aparentă încercare de a demoraliza populația civilă. Apoi, atacurile au devenit ulterior mai puțin frecvente, analiștii speculând că Rusia ar fi rămas fără muniții. Ultimul atac masiv a avut loc pe 16 februarie.
Dar acum se paote consta că Rusia nu se lasă şi lansează atacuri aeriene masive în Ucraina ca represalii faţă de o incursiune recentă pe teritoriul rus, pe care o atribuie unor sabotori ai Kievului.
„Ca răspuns la acte teroriste ale regimului de la Kiev în regiunea (rusă) briansk, la 2 martie, Forţele Armate ale Federaţiei ruse au efectuat atacuri ca represalii masive”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
Sursa foto: Facebook
Rachete hipersonice de tip Kinjal au fost folosite în aceste represalii
Rușii au lansat 81 de rachete asupra Ucrainei joi dimineață, susțin surse urcrainene. Specialiștii spun că este cel mai mare atac aerian din ultima perioadă. Mai exact, rușii au lansat 81 de rachete, inclusiv șase rachete hipersonice Kinjal, dar și opt drone asupra Ucrainei, au declarat reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene
De asemenea, este a șasea oară când centrala Zaporojie se află într-o stare de întrerupere de când a fost preluată de Rusia cu luni în urmă, forțând-o să se bazeze pe 18 generatoare diesel care pot funcționa timp de 10 zile, a spus operatorului de stat nuclear Energoatom. Iar Centralele nucleare au nevoie de energie constantă pentru a rula sistemele de răcire și pentru a evita o topire.
Sursa foto: Facebook
„Numărătoarea inversă a început”
Directorul general al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafaël Grossi trage un nou semnal de alarmă, în urma atacului care a vizat centrala Nucleară Zaporojie.
Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a condamnat atacurile cu rachete drept „un alt atac masiv barbar asupra infrastructurii energetice a Ucrainei”, spunând într-o postare pe Facebook că au fost vizate instalațiile din Kiev, Nicolaev, Harkiv, Zaporijia, Odesa, Dnipropetrovsk și Jîtomîr.
Sursa foto: Facebook
Căile Ferate Ucrainene au raportat, de asemenea, întreruperi de curent în anumite zone, cu 15 trenuri întârziate. Întreruperea de urgență a curentului preventiv au fost aplicate în regiunile Kiev, Dnipropetrovsk, Donețk și Odesa, a declarat furnizorul DTEK. Klitschko a spus că 40% dintre consumatorii din Kiev nu au încălzire din cauza întreruperilor de energie electrică de urgență. Aprovizionarea cu apă a fost neîntreruptă, a spus el, potrivit npr.org.