Pierderile grele din Ucraina împing Kremlinul la opțiunea nucleară

Pierderile grele din Ucraina împing Kremlinul la opțiunea nucleară Vladimir Putin. Sursa: Arhiva EVZ

Depunând mărturie miercuri la audierea anuală a Comisiei de Informații a Senatului privind amenințările la nivel mondial, cei mai mari oficiali ai serviciilor de informații din SUA au declarat că Moscova va deveni tot mai dependentă de capacitățile sale nucleare, cibernetice şi spaţiale.

Pe măsură ce Rusia se confruntă cu „pierderi extinse” în urma războiului din Ucraina, Moscova va deveni tot mai dependentă de capacităţile sale nucleare, cibernetice şi spaţiale, au declarat agenţiile de informaţii americane în raportul lor anual neclasificat de evaluare a amenințărilor. De asemenea, noua evaluare a serviciilor de informații americane avertizează că eșecurile militare ale Rusiei sunt din ce în ce mai greu de ascuns, dăunând poziției lui Vladimir Putin.

O Rusia slăbită devine şi mai periculoasă

Avril Haines, directorul Serviciului Naţional de Informaţii, a spus că Rusia are „rate mari de victime” pe câmpul de luptă, adăugând că analiștii din serviciile de informații americane „nu văd ca armata rusă să se recupereze suficient în acest an pentru a obține câștiguri teritoriale majore”.

Iar toate aceste pierderi grele suferite pe câmpul de luptă din Ucraina „au degradat capacităţile convenţionale terestre şi aeriene ale Moscovei şi au sporit dependenţa sa de armele nucleare”, se mai arată în raport.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deşi activitatea sa cibernetică din jurul războiului nu a fost la nivelul ritmului şi impactului la care ne aşteptam, Rusia va rămâne o ameninţare cibernetică de top, deoarece îşi rafinează şi utilizează capacităţile de spionaj, influenţă şi atac. Rusia probabil nu doreşte un conflict militar direct cu forţele SUA şi NATO, dar există potenţialul ca acest lucru să se întâmple”, mai scrie în raportul prezentat în faţa Comisiei pentru informaţii a Senatului american.

Asistăm la  un război de uzură în care niciuna dintre părţi nu are un avantaj militar

„Până acum, liderii ruşi au evitat să întreprindă acţiuni ce ar extinde conflictul din Ucraina dincolo de graniţele Ucrainei, dar riscul de escaladare rămâne semnificativ”, se mai arată în raport. Directorul Serviciului Naţional de Informaţii, Avril Haines, a declarat în faţa senatorilor că războiul din Ucraina a devenit un „război de uzură în care niciuna dintre părţi nu are un avantaj militar definitiv”, dar a afirmat că liderul rus Vladimir Putin îl va continua probabil, chiar ani de zile.

„Nu prognozăm că armata rusă îşi va reveni suficient de mult în acest an pentru a obţine câştiguri teritoriale majore, dar cel mai probabil, Putin îşi face socoteala că timpul lucrează în favoarea sa şi că prelungirea războiului, inclusiv cu eventuale pauze în lupte, poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile”, a declarat Haines.

Şeful serviciilor secrete: Rusia se sprijină şi mai mult pe China

Haines și alți lideri ai serviciilor de informații americane au avertizat, de asemenea, că Rusia se sprijină şi mai mult pe China, evaluând că relația dintre cele două țări „continuă să se aprofundeze” cu ajutorul venit deja de la Beijing.

„Îi vedem oferind asistență Rusiei în contextul conflictului”, a spus Haines, refuzând să împărtășească detalii într-un cadru public, deși a remarcat că tipul de asistență îi face pe oficialii chinezi „din ce în ce mai incomozi”.

Agențiile de informații americane văd, de asemenea, semne că Rusia și China lucrează, deși nu neapărat împreună, pentru a slăbi democrațiile de pe tot globul. Oficialii avertizează că atât Moscova, cât și Beijingul oferă sprijin special pentru potențiali autocrați pe măsură ce ajung la putere, informează voanews.com.