O nouă metodă de înșelătorie online. Postările de pe rețelele de socializare îți pot goli conturile
- Ramona Rotaru
- 17 februarie 2023, 18:26
Din ce în ce mai multe metode de înșelătorie apar în mediul online, iar românii pică în capcana hackerilor. Cea mai recentă este legată de postările de pe rețelele de socializare, prin care atacatorii pot obține accesul la datele tale.
Postările care par banale de pe rețelele de socializare te pot lăsa fără bani în conturi. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția tuturor românilor cu privire la o nouă înșelătorie din mediul online.
Unele postări conțin link-uri care par să trimită pe paginile oficiale ale unor instituții de presă din România, însă trimit la un site de tip phishing. Odată accesat acest URL, hackerii au acces la toate datele personale de pe dispozitivul de pe care este accesat.
„Atenție la postările de pe rețelele de social media care promovează false oportunități de investiție sau câștig rapid!
Odată ce accesează link-ul promovat, utilizatorii sunt redirecționați către pe site-uri de phishing care copiază identitatea vizuală a unor instituții de presă din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă potențialele victime furnizează informații sensibile.
Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online”, scriu reprezentanții DNSC.
Ce trebuie să faci pentru a nu deveni victima hackerilor
Directoratul Național de Securitate Cibernetică recomandă tuturor românilor să verifice sursa informației, dar și adresa site-urilor către care este redirecționat. Persoanele care întâlnesc astfel de postări sunt sfătuite să le raporteze și să nu pice în plasa hackerilor.
„Verificați mereu sursa informației precum și adresa site-urilor pe care le vizitați, înainte de a acționa. Dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată, atunci probabil este o capcană.
Atenție la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceți anumite acțiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi!
Raportați astfel de postări, precum și paginile de social media care le promovează pentru fraudă (scam).
Pentru a antrena utilizatorii din România să evite cele mai întâlnite amenințări de pe net, DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri din sectorul privat, au lansat site-ul www.sigurantaonline.ro, un instrument util pentru îmbunătățirea frecventă a reflexelor de securitate în online”, sunt sfaturile oferite de reprezentanții DNSC pentru a nu fi înșelați în mediul online.