Evenimentul Zilei > International > Scandal monstru pe tema vaccinărilor preferențiale. Șefa diplomației din Peru și-a dat demisia.
Scandal monstru pe tema vaccinărilor preferențiale. Șefa diplomației din Peru și-a dat demisia.

Scandal monstru pe tema vaccinărilor preferențiale. Șefa diplomației din Peru și-a dat demisia.

Şefa diplomaţiei din Peru a demisionat în scandalul vaccinărilor preferenţiale. Președintele i-a acceptat imediat demisia.

Șefa diplomației din Peru a demisionat în scandalul vaccinărilor preferenţiale. Duminică, ministrul peruan de externe, Elizabeth Astete, şi-a anunţat demisia, după ce şi-a recunoscut „marea greşeală” de a se fi vaccinat împotriva COVID-19 în ianuarie, înaintea categoriilor prioritare, notează AFP.

„I-am prezentat președintelui țării scrisoarea de demisie din funcția de ministru de externe”, a făcut cunoscut ea pe Twitter.

Demisia i-a fost imediat acceptată de președintele interimar Francisco Sagasti.

Șefa diplomației din Peru a demisionat în scandalul vaccinărilor preferențiale

Este al doilea ministru din guvernul peruvian, după cel al sănătății, care a demisionat în cadrul acestui scandal.

În urmă cu doar câteva zile, un cotidian peruan a scris că fostul președinte Martin Vizcarra (2018-2020) a fost vaccinat împotriva COVID-19 în octombrie, cu câteva săptămâni înainte de destituirea sa de către parlament.

Fostul lider al statului, care candidează pentru un loc parlamentar la alegerile din 11 aprilie, s-a apărat spunând că s-a oferit voluntar în studiul clinic al vaccinului Sinopharm, la fel ca alte mii de peruani.

Dezvăluirile jurnaliștilor au provocat un val de revoltă care a dus la demisia ministrului sănătății, Pilar Mazzetti, vineri.

Spre deosebire de alte ţări, ai căror președinți, miniștri sau oficiali s-au vaccinat pentru a oferi un exemplu, în Peru criticile vizează membrii guvernului care au primit peste rând vaccinul şi chiar înainte de lansarea campaniei oficiale de vaccinare.

Primele vaccinări au început marţi în Peru şi sunt deocamdată rezervate personalului din domeniul sănătății.

Potrivit ultimelor date publicate sâmbătă, Peru a înregistrat 43.491 de decese cauzate de COVID-19 pentru 1,22 milioane de cazuri confirmate.

Sistemul spitalicesc din Peru este saturat cu 14.222 bolnavi de COVID-19 internaţi şi o penurie de oxigen pentru uz medical, obligând sute de peruani să stea la coadă pentru a-l obţine pentru un apropiat.

CITEȘTE ȘI Separatismul, pus la încercare de un nou scrutin în Catalonia

Sursa: Agerpres