Secretul din spatele deciziei Roșia Montană. De ce au mințit politicienii?
- Dinu Marian
- 9 martie 2024, 06:30
Pe data de 8 martie 2024, vineri, Tribunalul Internațional de Arbitraj Comercial din Washington a pronunțat o hotărâre în disputa legată de zăcămintele aurifere de la Roșia Montană, stabilind că România este exonerată de la plata oricăror despăgubiri către compania Gabriel Resources. Această decizie, definitivă și executorie, pune capăt unui litigiu ce s-a întins pe durata a nouă ani și impune ca părțile reclamante să suporte costurile de arbitraj ale României.
Cazul Roșia Montană. Decizia Tribunalul Internațional de Arbitraj Comercial din Washington a picat ca un trăsnet. De o lună de zile se vehiculau sume imense ce urmau să fie plătite ca despăgubire. Numai că este exact invers! Ca urmare a deciziei, țara noastră va fi compensată cu 1.437.574,01 dolari americani, plus dobândă, pentru cheltuielile arbitrale. Va primi, de asemenea, despăgubiri pentru costurile de judecată în valoare de 1.154.774,34 euro și 928.641,70 dolari americani, plus dobândă. Un caz care trece de la trădare la victorie. Ce au urmărit politicienii care au pedalat pe ipoteza despăgubirilor de miliarde?
Există câteva ipoteze. Dar până atunci să spunem că prim-ministrul Marcel Ciolacu a exprimat pe rețelele sociale satisfacția față de rezultatul procesului legat de Roșia Montană. Evidențiind eforturile României de a lupta împotriva nedreptăților care ar fi afectat populația țării. Din cauza acțiunilor unor persoane considerate a fi împotriva intereselor naționale. Premierul a mulțumit echipei de avocați pentru profesionalismul și dedicarea lor în reprezentarea României.
Roșia Montană, reacția lui Ciolacu
„Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Guvernul României a adresat, de asemenea, mulțumiri tuturor celor implicați în apărarea intereselor naționale în acest caz și a anunțat dorința de a avea acces la textul integral al hotărârii. Se așteaptă ca motivația deciziei să fie publicată în următoarele 20 de zile. Prin această victorie în arbitraj, Guvernul subliniază succesul în apărarea intereselor țării în fața acuzațiilor aduse de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey), legate de proiectul minier de la Roșia Montană.
Roșia Montană. De ce au mințit politicienii?
Potrivit surselor politice se știa la București despre această decizie de câteva săptămâni. Și totuși a început un joc al declarațiilor ciudat.
Numai în urmă cu câteva zile, premierul Ciolacu izbucnea la Antena 3: „În primul rând miliardul din vaccinuri am discutat și în Coaliție, și cu ministrul de Finanțe... să vedem. Mă întorc: asta au făcut când au fost (la conducerea țării - n.r.)! Oamenii sunt niște amatori. Cum să cumperi vaccinuri pe care nu le-am fi folosit niciodată nici dacă ne vaccinam fiecare de 10 ori. E ceva ilogic. E ceva... undeva e o suspiciune.
Vreți să știți cu Roșia Montană? De ce a apărut Roșia Montană? Ca să apară un partid politic. Uniți Salvăm Roșia Montană. Acea manifestare „Uniți Salvăm Roșia Montană” într-o lună de zile s-a transformat în Piața Victoriei în „Uniți Salvăm România”, în USR, unde era lider domnul Cioloș. Domnul Cioloș când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Cotroceni de prim-ministru, toată lumea aștepta ca domnul Cioloș să plece acasă. Nu! Domnul Cioloș făcea ședință cu ministrul Culturii și trimitea Roșia Montană să intre în UNESCO. Este clar că a fost ceva la mijloc. Să vină să dea explicații!”.
Nu a fost singurul. Puteți citi și declarația ministrului de finanțe Marcel Boloș, a fostului premier Victor Ponta, iar lista poate continua.
De unde le-a venit această strategie, de a inflama opionia publică, deși știau că verdictul este în favoarea României?
Acțiunile la Roșia Montană, o posibilă explicație
Marcel Ciolacu era informat cu cel puțin o lună înainte de pronunțarea deciziei de către Tribunalul Internațional de Arbitraj. O entitate care nu se încadrează în definiția clasică a unei instanțe judecătorești. Ciolacu a manipulat această informație în scopuri electorale, generând agitație nejustificată în România, dar strategia poate fi greșită. Pentru că opinia publică va înțelege că Cioloș & Co. au învins!
România va beneficiat de o conjunctură excepțională, având în vedere erorile tehnice majore comise de succesiunile guvernamentale, fiind aproape un miracol că a reușit să învingă echipa de avocați de elită angajată de RMGC.
Asta ar fi trebuit să să spună premierul tot timpul.
"BRK, o importantă firmă de brokeraj din Cluj-Napoca, a dezvăluit că deținea peste 1 milion de acțiuni ale companiei canadiene Gabriel Resources. Chiar înainte ca România să fie informată oficial despre rezultatul litigiului de la Roșia Montană, anticipându-se că țara ar putea fi obligată să achite despăgubiri semnificative", scrie Liviu Alexa.
Potrivit informațiilor exclusiv EVZ, o altă firmă de brokeraj puternică, Swiss Capital, avea acțiuni de peste 20 milioane de dolari cumpărate la RMGC. Patronii beau șampanie deo săptămână în așteptarea verdictului.
În urma declarații oficiale, acțiunile Gabriel Resources au început să crească semnificativ pe Bursa din Toronto.
Prețul unei acțiuni a crescut de la 0,45 la 0,57 dolari în data de 2 februarie, zi în care s-au tranzacționat peste 807.000 de acțiuni. De aproape 20 de ori mai mult față de 31 ianuarie, atunci când s-au tranzacționat doar 41.290 de acțiuni.
Creștere masivă pe Bursă
Anunțurile de la București ale lui Marcel Ciolacu, Marcel Boloș, Victor Ponta, au crescut acțiunile RMGC cu 217,57 milioane dolari. Cu atât a crescut valoarea acțiunilor Gabriel Resources Ltd. în ultimele 18 zile, timp în care premierul Marcel Ciolacu, șeful PSD, a anunțat în repetate rânduri că România a pierdut procesul în dosarul Roșia Montană.
În ultima lună, acţiunile Gabriel Resources s-au dublat ca valoare la Bursa din Toronto, de la 0,43 dolari canadieni / acţiune în 31 ianuarie la 0,87 în 8 martie. Vineri, acţiunile companiei au fost oprite de la tranzacţionare de către organismul de reglementare al Bursei din Toronto, după ce cu o zi înainte compania anunţase că a fost informată de Tribunalul de Arbitraj că în 8 martie va fi comunicată o decizie în procesul pe care l-a deschis împotriva României în 2015.
În tot acest interval, începând cu 31 ianuarie, valoarea de capitalizare pe Bursă a Gabriel Resources aproape s-a dublat, de la 335 de milioane de dolari americani, la aproape 600 de milioane de dolari, scrie Europa Liberă.
Întrebarea corectă nu este de ce nu a pierdut statul român... Care sunt zecile de mii de români care au fost păcăliți să cumpere acțiuni la RMGC! O manevră de zeci de milioane de euro.
Din care s-au îmbogățit iar băieții deștepti.
Cine sunt ei?
Cei care au știut că România va pierde la Washington și au vândut acțiuni celor care credeau că România va câștiga la Washington.
Din informațiile exclusiv EVZ mulți politicieni și milionari români erau acționari la Roșia Montană, cumpăraseră acțiuni în așteptarea unui verdict favorabil. Acum au vândut, cu un profit frumușel și pot bea șampanie pe banii fraierilor care au cumpărat. Un Caritas demn de secolul XXI!
Când a început litigiul
Acest litigiu a fost inițiat în 2015 de cele două companii, bazându-se pe acordurile bilaterale de investiții încheiate de România cu Canada și Regatul Unit. Guvernul își exprimă intenția de a face publică întreaga hotărâre arbitrală, în măsura în care acest lucru este posibil fără a divulga informații confidențiale.
Acțiunea lui Gabriel Resources a fost declanșată după ce România a refuzat aprobarea exploatării aurifere la Roșia Montană, un proiect controversat din punct de vedere ecologic, dar și din cauza potențialului distructiv asupra patrimoniului cultural al zonei. Decizia UNESCO de a înscrie situl în Patrimoniul Mondial subliniază importanța protejării acestuia în fața exploatărilor miniere. Guvernul a fost deschis în apărarea intereselor naționale, iar premierul Ciolacu a reiterat angajamentul său față de protejarea țării împotriva deciziilor care ar putea prejudicia interesele naționale.