Marcel Boloș speră să înceapă exploatarea la Roșia Montană

Marcel Boloș speră să înceapă exploatarea la Roșia Montană Roșia Montană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a menționat luni că există posibilitatea ca România să fie nevoită să continue exploatarea de la Roșia Montană în contextul procesului desfășurat de compania Gabriel Resources împotriva statului român.

Procesul Roșia Montană dintre statul român și Gabriel Resources are loc la Tribunalul de Arbitraj al Centrului pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID) de la Washington și a început în 2015.

România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană

Marcel Boloș a admis că ar prefera mai degrabă o soluție de natură non-monetară în locul unei decizii care să implice plata de despăgubiri către România.

În urma actualizării cererilor prezentate de Roșia Montană, ar putea exista un prag maxim de despăgubire de 6,7 miliarde de dolari, o solicitare pe care compania minieră ar fi făcut-o.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Poate, totuși, avem și surpriza unei decizii nemonetare”, a declarat ministrul Finanțelor referindu-se la posibilitatea ca hotărârea tribunalului să nu implice despăgubiri, ci să solicite totuși statului român să continue exploatarea.

Marcel Boloș

Marcel Boloș. Sursa foto: Arhiva EVZ

România se așteaptă să piardă procesul intentat de Gabriel Resources

E limpede că această decizie nemonetară - din punct de vedere al efortului bugetar - ar fi mai ușor de implementat. E posibil să se țină cont de faptul că această licență de exploatare a resursei noastre de aur e încă în vigoare”, a continuat ministrul Boloș referitor la Roșia Montană.

Se anticipează că România va suferi o înfrângere în procesul inițiat de Gabriel Resources împotriva țării noastre pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană.

„În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari”, a spus Boloș.

Despăgubirile cerute în procesul Roșia Montană ar pune presiune pe bugetul statului

Referindu-se la suma de 6,7 miliarde de dolari cerută de Gabriel Resources, ministrul Finanțelor a punctat că este una „ce îți dă fiori” și că este un „vehiculată” momentan.

Roșia Montană

Roșia Montană. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Noi am analizat cu atenție cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roșia Montană. Orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele arată că s-au efectuat cheltuieli care sunt aproximativ în jur de de un miliard de euro.

Dacă decizia este nemonetară și dacă aceasta va fi continuarea exploatării, trebuie să ne supunem. Ne vom supune la decizia care va fi dată de instanța internațională”, a admis Boloș la digi24.