Evenimentul Zilei > Politica > Secretarul de stat MAE, Iulia Matei: De la 1 ianuarie intrăm într-o nouă etapă de relaţie cu Regatul Unit. Cum îi afectează pe români
Secretarul de stat MAE, Iulia Matei: De la 1 ianuarie intrăm într-o nouă etapă de relaţie cu Regatul Unit. Cum îi afectează pe români

Secretarul de stat MAE, Iulia Matei: De la 1 ianuarie intrăm într-o nouă etapă de relaţie cu Regatul Unit. Cum îi afectează pe români

De la 1 ianuarie 2021, se deschide un nou capitol în relaţia UE cu fostul stat membru, Marea Britanie. Pe fondul noilor reguli, foarte mulţi români din ţară dar şi din Regatul Unit se întreabă dacă vor fi afectaţi.

Va fi o perioadă mai dificilă pentru toată lumea cu privire la relaţia dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie începând cu 1 ianuarie 2021. Referitor la români, problema cea mai importantă este cea a regimului vizelor. Pe aceste subiecte, Iulia Matei, secretar de stat în MAE, a făcut câteva lămuriri.

În legătură cu aceste hopuri pe care le mai are de trecut UE şi Regatul Unit, şi regimul vizelor care se va aplica de la 1 ianuarie 2021, secretarul de stat a declarat:

Iulia Matei: „Bineînţeles că de mâine intrăm într-o nouă etapă de relaţie cu Regatul Unit. Pentru prima dată putem spune că Regatul Unit va deveni pe deplin stat terţ în relaţia cu UE şi statele sale membre, inclusiv România. De ce spun pe deplin, pentru că am parcurs mai multe etape în timpul acestui an, am avut un acord de retragere care a intrat în vigoare la 1 februarie, apoi am avut o perioadă de tranziţie şi iată că acum intrăm în noul regim, un nou regim care ve produce o serie de transformări semnificative pentru toţi cetăţenii europeni, inclusiv cetăţenii români, iar din perspectiva noastră, a MAE, bineînţeles că aceste modificări ţin de regimul de vize şi de călatorii, aplicabil în relaţia cu Regatul Unit. Înainte de a detalia pe regim de vize şi pe competenţa exclusivă a MAE, aş vrea să-mi permiteţi, pe scurt, să vă spun de fapt ce a însemnat acest proces şi de ce v-am precizat că Regatul Unit devine pe deplin stat terţ în relaţia cu UE. Pentru că noi practic, ruptura politică s-a produs la 1 februarie”, a subliniat secretarul de stat.
CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.