Pericol cumplit pentru Marea Britanie după Brexit! Se destramă Regatul Unit?

Pericol cumplit pentru Marea Britanie după Brexit! Se destramă Regatul Unit?

Marele pericol care pândește Marea Britanie după Brexit vine din Scoția, unde susținerea pentru declararea independenței crește puternic.

Chiar dacă, până la urmă, Marea Britanie a reușit să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană, temerile că Scoția își va declara independența cresc.

Scoțienii au fost cei mai mulțumiți de faptul că Marea Britanie a fost membră a UE. În 2016, când britanicii au votat pentru ieșirea din UE, 62 la sută dintre scoțieni s-au declarant împotrivă.

Mai mult, sondajele arată o intenție de vot puternică  pentru actualul premier scoțian Nicola Sturgeon, o mare susținătoare a independenței. Scoțienii par foarte mulțumiți de modul în care Sturgeon a gestionat pandemia, iar sondajele arată că formațiunea politică acesteia  Scottish National Party va câștiga fără probleme alegerile programate pentru luna mai a anului viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vor scoțienii independența?

Condițiile interne par propice pentru ca Scoția să devină un stat independent. Ultimul sondaj de opinie realizat de YouGov în noiembrie  indică un vot popular în favoarea independenței Scoției.

Biblia a prevestit pandemia Covid-19? „Dar, înainte de toate acestea, vă vor prigoni…

De asemenea, este de așteptat și un succes electoral al Scottish National Party, formațiune care militează pentru independența țării. Vicepreședintele SNP, Keith Brown, a declarat, de altfel: „Dat fiind că ne confruntăm cu un guvern conservator arogant, care scoate Scoția din UE împotriva voinței noastre, nu este o surpriză faptul că oamenii vor un viitor mai bun.(…) Oamenii care locuiesc aici au dreptul de a decide viitorul Scoției - nu guvernele obsedate de Brexit”.

În ceea ce o privește, Nicola Sturgeon și-a exprimat dorința ca Scoția să adere la UE după separarea de Marea Britanie.

Se va organiza un referendum în 2021?

Organizarea unui nou referitor la independență va fi una dintre  propunerile cheie din manifestul SNP pentru alegeri. Cu alte cuvinte,  dacă Sturgeon câștigă alegerile, are tot dreptul să-l informeze pe Boris Johnson că are un mandat puternic din partea alegătorilor să convoace această consultare privind viitorul țării, mai ales că și verzii scoțieni susțin separarea de Marea Britanie.

Panică în SUA. Armele secrete schimbă echilibrul de forțe în „Războiului Stelelor”

Dar marea problemă nu  este atât sprijinul de care ideea independenței se bucură în Scoția, ci disponibilitatea guvernului britanic de la Westminster. Iar Boris Johnson a anunțat de nenumărate ori că Guvernul său nu va permite un nou referendum pentru scoțieni. Și alți reprezentanți ai Guvernului Regatului Unit au insistat că primul referendum a fost o oportunitate „o dată la o generație”.

Unii dintre liderii SNP sunt, însă, de  părere să se organizeze un referendum, chiar dacă guvernul britanic se opune. Sunt mai multe variante juridice în acest sens, inclusiv adoptarea în Parlamentul scoțian a unei noi legislații pentru organizarea referendumului. Aceste cale lasă, însă, deschisă posibilitatea guvernului britanic de a se adresa justiției pentru a opri referendumul, scrie cotidianul britanic Express.

Monarhia britanică, în pericol! Se cere referendum pentru succesiunea reginei