Evenimentul Zilei > Economie > Noi condiţii pentru românii care doresc să lucreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021
Noi condiţii pentru românii care doresc să lucreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021

Noi condiţii pentru românii care doresc să lucreze în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021

Marea Britanie va introduce noi condiţii pentru cetăţenii români, începând de la 1 ianuarie 2021. Sunt modificări fundamentale în privinţa documentelor şi scopului deplasărilor în Regatul Unit.

Românii vor putea intra în Marea Britanie, fără vize, doar pentru călătorii în scop turistic care nu durează mai mult de şase luni într-un an. Iar cei care doresc să studieze sau să lucreze în Marea Britanie vor avea nevoie de viză.

Mai mult, începând cu data de 1 ianuarie 2021, Marea Britanie va introduce un sistem de imigrare pe bază de puncte, aplicabil cetăţenilor UE, inclusiv cetăţenilor români.

Cetăţenii români vor trebui să solicite viză de muncă pentru a putea lucra în Regatul Unit

Viza de muncă pentru cetăţenii UE care intenţionează să lucreze în Regatul Unit se acordă după atingerea unui nivel de 70 de puncte, care reprezintă un total obţinut din îndeplinirea unor criterii, potrivit Ambasadei României la Londra.

Primele 50 de puncte se obţin prin îndeplinirea următoarelor cerinţe (obligatorii):

-20 de puncte – oferta de muncă din partea unui angajator cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic (Home Office), la nivelul de calificare corespunzător;

-20 de puncte – nivelul şcolarizării – minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat);

-10 puncte – nivelul de cunoaştere a limbii engleze – nivelul minim este intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru limbi străine). Mai multe detalii puteţi citi AICI.

-20 puncte – salariul minim relevant – 25.600 lire sterline/an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este mai mare; locul de muncă este într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă.

Iar cei care doresc să acceseze piaţa muncii din Marea Britanie pot aplica meserii în funcţie de calificările profesionale pe care le are fiecare în parte. Iar una dintre cele mai comune este aceea pentru lucrătorii calificaţi (SkilledRoute), care prevede o secţiune specială, dedicată lucrătorilor din sănătate şi din îngrijiri de sănătate (health&care) şi care include anumite facilităţi în raport cu cerinţele generale pentru lucrătorii calificaţi.

În funcţie de calificările profesionale, sistemul de imigraţie britanic va oferi mai multe categorii de vize de lucru:

Vize pe termen lung:

– vize pentru lucrători calificaţi (Skilled Worker visa);
– vize pentru lucrători calificaţi în domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health and Care Worker visa);
– vize de transfer intern în cadrul companiilor cu filiale în UK (Intra-company visas);
– vize pentru meserii religioase (Minister of Religion visa);
– vize pentru sportivi şi antrenori înalt calificaţi (Sportsperson visa).

Vize pe termen scurt:

– vize pentru lucrători temporari – acţiuni caritabile (Charity Worker visa);
– vize pentru lucrători temporari – acţiuni creative şi sportive (Creative and spoting visa);
– vize pentru lucrători temporari în cadrul schimburilor de experienţă guvernamentale (Government authorised exchange visa);
– vize pentru lucrători temporari – activităţi în cadrul acordurilor internaţionale (International Agreement Worker visa);
– vize pentru lucrători temporari – acţiuni religioase (Religious Worker visa);
– vize pentru muncitorii sezonieri la ferme (Seasonal Worker visa).

Schema de vize pentru mobilitatea tinerilor (Youth Mobility Scheme visa)

Vize pentru inovatori, investitori, dezvoltatori de afaceri şi profesionişti de elită (talent). Pentru această categorie de vize nu există necesitatea obţinerii unui certificat de sponsorizare:

– vize pentru inovatori (Innovator visa);
– vize pentru înfiinţare Start-up (Start-up visa). Această viză se aplică persoanelor care doresc să-şi deschidă prima lor firmă, dar în Marea Britanie. Această viză este valabilă 2 ani iniţial, dar solicitanţii pot ulterior să treacă în categoria Inovator, dacă îndeplinesc acele condiţii.
– vize destinate aplicanţilor cu recunoaştere universală în lumea academică, cultură şi artă, cercetare, tehnologie digitală (Global Talent visa);
– vize pentru investitori (Investor visa). Clarificări privind procedura aplicabilă pot fi găsite AICI.

Cei ce doresc să intre pe teritoriul Marii Britanii pot fi refuzaţi dacă au aceste probleme:

-au o condamnare cu închisoare de cel puţin 12 luni;

-au săvârşit o faptă penală care a cauzat daune grave;

-sunt recidivişti care dau dovadă de o nesocotire constantă a legii;

-caracterul, conduita sau cercul lor de apropiaţi înseamnă că prezenţa lor nu va contribui la binele public.

În concluzie, cetăţenii români care doresc să vină în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 (la muncă, la studii sau în vizită) trebuie să se informeze în prealabil din surse oficiale, precizează Ambasada, adăugând că le stă la dispoziţie cu informaţii sau răspunsuri, informează Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.