Evenimentul Zilei > International > Regatul Unit: serviciul de sănătate pledează pentru amânarea Brexit
Regatul Unit: serviciul de sănătate pledează pentru amânarea Brexit

Regatul Unit: serviciul de sănătate pledează pentru amânarea Brexit

Federaţia care reprezintă serviciul public de sănătate britanic i-a cerut miercuri prim-ministrului Boris Johnson să prelungească perioada de tranziţie post-Brexit, temându-se de consecinţele unui "no deal" cu UE în plin progres al unei noi tulpini a noului coronavirus.

Confruntată cu o creştere a contaminărilor şi spitalizărilor puse de Londra pe seama unei noi tulpini a virusului care ar fi cu până la 70% mai uşor transmisibilă, NHS Confederation estimează că serviciile sanitare ar putea ieşi din „zona de pericol imediat” dacă Boris Johnson ar obţine de la Bruxelles o extindere cu o lună a perioadei de tranziţie care se încheie pe 31 decembrie, într-o scrisoare adresată liderului conservator.

O extindere a acestei perioade, în care regulile europene continuă să se aplice, „ar permite NHS să continue să se concentreze pe lupta contra pandemiei fără să trebuiască să înfrunte schimbările perturbatoare create de lipsa unui acord”, subliniază NHS Confederation, una din organizaţiile reprezentând serviciul de sănătate.

„La 1 ianuarie, NHS se va confrunta cu una din cele mai mari provocări din istoria sa, în timpul a ceea ce este tradiţional perioada sa cea mai încărcată din an”, arată aceasta, subliniind că aproape 19.000 de pacienţi cu Covid-19 sunt spitalizaţi în acest moment, un nivel apropiat de cel observat în timpul primului val, în primăvară.

Cu mai puţin de zece zile înainte de data limită şi de ieşirea Regatului Unit de pe piaţa unică europeană, Londra şi Bruxellesul se chinuie să se înţeleagă pe termenii viitoarei lor relaţii comerciale, făcând să reapară spectrul lipsei acordului şi temerile privind grave perturbări în aprovizionarea ţării.

Regatul Unit, care a început să desfăşoare la începutul lui decembrie un program de vaccinare în masă, prezintă unul din bilanţurile cele mai grele din Europa, cu peste 68.000 de morţi. A înregistrat marţi 36.804 de noi contaminări, un record de la începutul pandemiei de coronavirus, care ridică totalul la peste 2,1 milioane de cazuri pozitive.

Pentru a evita potenţialul haos al unui „no deal”, prim-ministrul scoţian, Nicola Sturgeon (naționalistă) şi primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, au făcut deja apel în această săptămână la guvernul lui Boris Johnson să ceară o extindere a perioadei de tranziţie, ceea ce acesta a exclus ferm. (Rador)

https://www.lalibre.be/international/europe/royaume-uni-le-service-de-sante-plaide-pour-repousser-le-brexit-5fe2e6d0d8ad5844d1d5fb89

Traducere: Gabriela Sîrbu