Evenimentul Zilei > EVZ Special > Uniunea Europeană solicită eliberarea jurnalistei condamnată la 4 ani de închisoare
Uniunea Europeană solicită eliberarea jurnalistei condamnată la 4 ani de închisoare

Uniunea Europeană solicită eliberarea jurnalistei condamnată la 4 ani de închisoare

Uniunea Europeană a cerut marți Chinei să-i elibereze imediat pe jurnalista Zhang Zhan și pe alți câțiva reporteri, avocați și militanţi pentru drepturile omului.

Declarația UE a fost emisă chiar înainte de semnarea de către Bruxelles a unui pact major de investiții cu Beijingul, în ciuda îngrijorărilor cu privire la acuzaţiile de muncă forţată aduse, dar și a drepturilor civile care lipsesc cu desăvârşire.

Uniunea Europeană solicită eliberarea imediată a doamnei Zhang Zhan, a domnului Yu Wensheng și a altor apărători ai drepturilor omului reținuți și condamnați”, se menționează în comunicatul purtătorului de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

„Restricţiile la libertatea de exprimare, de acces la informare, intimidarea şi supravegherea unor jurnalişti, cum sunt detenţiile, procesele şi condamnările unor apărători ai drepturilor omului, avocaţi şi intelectuali în China nu încetează să crească şi rămân o sursă de mare preocupare”, se mai arată în comunicat.

Acuzaţiile care i-au fost aduse jurnalistei Zhang Zhan

Jurnalista Zhang Zhan a mers în februarie la Wuhan, în plină epidemie de COVID-19, de unde a difuzat pe internet reportaje, mai ales despre situaţia haotică din spitale în perioada blocajului. Aceasta a fost arestată în mai, fiind acuzată de „provocare de tulburări” dar şi pentru că, în opinia autorităţilor, distribuia ştiri false.

Zhang Zhan, fostă avocat, a fost condamnată după o scurtă audiere într-un tribunal din Shanghai. Mai precis, luni jurnalista a primit o condamnare de 4 ani de închisoare.

„Din surse credibile, dna Zhang a fost supusă torturii şi relelor tratamente în timpul detenţiei sale, iar starea de sănătate i s-a deteriorat grav. Este crucial ca ea să primească asistenţă medicală adecvată”, a subliniat purtătorul de cuvânt european.

În comunicat sunt enumeraţi: Li Yuhan, Huang Qi, Ge Jueping, Qin Yongmin, Gao Zhisheng, Ilham Tohti, Tashi Wangchuk, Wu Gan, Liu Feiyue „precum și toți cei care s-au angajat în dezvăluiriea activităților de interes public. Printre cei reţinuţi se află şi scriitorul Qin Yongmin, care a activat în favoarea limbii tibetane Tashi Wangchuk, a apărătorului pentru drepturile omului Liu Feiyue, precum şi a intelectualului uigur Ilham Tohti, informează justanews.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.