Evenimentul Zilei > Justitie > Jurnalista care a scris despre Wuhan, condamnată la patru ani de închisoare. FOTO
Jurnalista care a scris despre Wuhan, condamnată la patru ani de închisoare. FOTO

Jurnalista care a scris despre Wuhan, condamnată la patru ani de închisoare. FOTO

Regimul comunist de la Pekin a condamnat-o pe jurnalista Zhang Zhan la patru ani de închisoare, după ce a publicat reportaje despre epidemia de coronavirus și carantina din Wuhan.

Zhang Zhan, în vârstă de 37 de ani, a fost declarată vinovată, luni dimineața, de tribunalul popular din Shanghai, de „provocarea de tulburări”, o infracțiune care are o pedeapsă maximă de cinci ani. Dictatura comunistă chineză folosește adesea această acuzație pentru a înăbuși orice gest de dizidență.

„Zhang Zhan a participat la proces într-un scaun cu rotile și avea o stare de sănătate precară”, a spus avocatul Zhang Keke. „Nu a spus imediat dacă va face apel împotriva sentinței”. „Părea foarte abătută când a fost anunţată hotărârea”, a mai spus avocatul jurnalistei.

Avocatul Zhang Keke a declarat, după sentință, că „în timpul procesului, procurorul a citit doar lista cu acuzaţii, fără a arăta probele de bază”.

Greva foamei, ignorată de dictatura lui Xi Jinping

Zhang Zhan a fost reținută și plasată într-un centru de detenție din districtul Pudong din Shanghai, la mijlocul lunii mai. Ea și-a susţinut în permanenţă nevinovăţia şi, a intrat în refuz de hrană în semn de protest, au spus surse juridice.

Zhan a fost unul dintre puținii jurnaliști din China care au scris despre experiențele trăite de oamenii din Wuhan în timpul blocării orașului. Ceilalți ziariști care au îndrăznit să scrie despre situația din epicentrul pandemiei care a răvășit lumea au fost, de asemenea, fie reținuți, fie li s-a interzis să mai scrie.

Zeci de oameni care au venit din toată țara pentru a o susține pe Zhang Zhan în fața clădirii ce adăpostește instanța au fost alungați de poliție, potrivit martorilor.

Poliția se mută pentru a alunga jurnaliștii, cetățenii și activiștii pentru drepturi care au cerut să intre în sala de judecată înainte de procesul jurnalistului cetățean Zhang Zhan. Foto: Prospect
Li Dawei, în vârstă de 58 de ani, activist și fost ofițer de poliție din provincia Gansu, a declarat că a luat trenul spre Shanghai pentru a-și arăta sprijinul față de jurnalista încarcerată. El a adăugat că a ajuns la tribunal în jurul orei 9:00 și a cerut să intre în sala de judecată pentru a urmări procesul, dar a fost oprit de poliție.
Activistul a mai declarat că s-a certat cu poliția, afirmând că acuzația împotriva lui Zhang – „provocarea de tulburări” – nu implică secrete de stat. El a întrebat de ce nu este un proces public, la care alți cetățeni să poată asista.