Se scumpește pâinea. Sute de hectare de recoltă de grâu au fost distruse de ploi
- Sabina Popescu
- 15 iunie 2021, 06:02
Se scumpește alimentul preferat al românilor. Fenomenele meteo anunțate de specialiști au culcat la pământ sute de hectare de recoltă de grâu.
Se scumpește pâinea. Sute de hectare de recolte de grâu, orz și porumb, din mai multe județe din România, au fost distruse complet de ploile și vijeliile anunțate în România în ultimele zile. Mai mulți fermieri, dar și autorități locale semnalează situația dezastruoasă a recoltelor care va duce la scumpirea alimentului preferat al românilor.
Grâul și-a pierdut calitatea
"Putem spune ca o tragedie s-a abătut asupra fermierilor din Răcari, suntem cu moralul la pământ. În numai 20 minute, sute de hectare au fost compromise, mare parte dintre ele în proporție de 100%", a spus Marius Caraveţeanu, primar Răcari, județul Dâmbovița.
"Este ud şi este foarte afectat. Se scurge apa din el. Acest grâu nu mai e calitativ şi nu va mai fi producţia care trebuie la el. Acest grâu este compromis, undeva la 30-40%", a spus Mihai Bacrău, producător agricol din județul Giurgiu.
Pâinea se va scumpi
Potrivit fermierilor, având în vedere producția mică de cereale din acest an, prețurile la făină vor urma să crească. Implicit, va crește și prețul pâinii. De asemenea, conform acestora, și carnea și uleiul ar putea să înregistreze creșteri de preț.
"Acum sunt contracte făcute la 80 de bani pe kilogram, dar s-ar putea scumpi mult mai mult. Cred că va depăși 1 leu pe kilogram grâul", a spus Mihai Bacrău.
"Dacă producţia e mică, ar mai creşte un pic preţurile. Spicele sunt căzute, sunt unele peste altele, recolta va fi în două faze, una se va coace care e în picioare, care e culcată rămâne verde", a spus un alt fermier, Claudiu Daviţoiu.
Președintele Patronatul Roman din Industria de Morărit, Aurel Popescu, a spus că cerealele care au fost udate excesiv riscă să genereze multe probleme legate de calitatea materiei prime. "Plantele acelea pe umiditate excesivă şi căldură vor crea multe mucegaiuri şi probabil, multe probleme din punct de vedere al calităţii", a spus Aurel Popescu, conform antena3.
Cel mai dezastruos pentru producția de grâu
De altfel, de câteva luni de zile, producătorii agricoli anunță scumpirea pâinii. Anul trecut, fermierul Gheorghe Lămureanu spunea că de 40 de ani de când lucrează în agricultură, nu a mai remarcat un an atât de dezastruos în ceea ce privește producția de grâu.
„În acest moment, prețul fabricii angro este între 0,95 și 1 leu, franzela fresh, de 300 de grame, neambalată. Ca și estimare, va ajunge undeva la 1,10 lei-1,20 lei prețul angro al fabricii de pâine. Astfel, pe raft va fi 1,40-1,50 lei. Acest lucru se va întâmpla foarte rapid, că deja materiile prime sunt în creștere. Ca să ne asigurăm o rentabilitate minimă, va trebui să umblăm puțin la preț în sens crescător. În bugetul unei familii nu cred ca e aât de mult. Este o sumă, dar cred că se poate depăși momentul”, afirmă Bogdan Iosif, administrator la o fabrică de pâine din Prahova.
Pâinea, alimentul preferat al românilor
În plus, producătorii susțin că și celelalte materii prime au înregistrat creșteri substanțiale de prețuri: drojdia a urcat cu 20%, iar uleiul de palmier, cu 50%. În 2021, au existat o serie de scumpiri și la energia electrică, gazele naturale și combustibili (motorină, benzină).
Statistica europeană arată că suntem printre marii consumatori de pâine la nivel european, fie că preferăm franzela simplă ori specialitățile de coca pufoasă cu cereale, semințe, măsline sau cartofi. Românii mănâncă, în medie, 82 de kilograme de pâine, cu câteva kilograme în plus față de media Uniunii Europene.