Se schimbă istoria speciei umane. Savanții chinezi au descoperit cea mai apropiată „rudă” a omului

Se schimbă istoria speciei umane. Savanții chinezi au descoperit cea mai apropiată „rudă” a omuluisursă foto: Arhiva EvZ

Savanții chinezi de la Universitatea GEO din Henri susțin că cea mai apropiată "rudă" a speciei umane nu este Omul de Neanderthal, ci o specie pe care o numesc Homo longi (omul Dragonului

Oamenii de știință chinezi au ajuns la această concluzie după ce au reexaminat "craniul Harbin" descoperit în anii 1930.

Misterul "craniului din Harbin

Această fosilă a păstrat multe detalii morfologice care sunt esențiale pentru înțelegerea evoluției genului Homo și originea lui Homo sapiens.”

„Deși prezintă trăsături umane arhaice tipice, craniul Harbin prezintă o combinațieinteresantă de caractere primitive și derivate care se deosebește de toate celelalte specii homo denumite anterior

Cercetătorii cred că  acest craniul a aparținut unui individ puternic, robust, de sex masculin, care a murit în jurul vârstei de 50 de ani. El a făcut probabil parte dintr-o comunitate mică care locuia într-un ținut împădurit.

Homo longi a trăit cu 146 000 de ani în urma

„La fel ca Homo sapiens, Homo longi a vânat mamifere și păsări, a cules fructe și legume - și poate chiar a prins pește”, a declarat autorul noii teorii,  paleoantropologul Xijun Ni.

Echipa sa consideră că Homo longi putea supraviețui în medii dure, ceea ce a permis acestei specii să se răspândească în Asia.

Analiza geochimică a datat craniul Harbin cu aproximativ 146.000 de ani în urmă, în timpul Pleistocenului mijlociu, o perioadă de migrații umane considerabile.

Homo longi avea un creier comparabil ca dimensiune cu cel al oamenilor moderni, dar a avea ochii, gura  și dinții mai mari

Analiza cercetătorilor a scos la iveală faptul că Homo longi este una dintre rudele noastre cele mai apropiate din arborele genealogic al homininului - chiar mai aproape de noi decât neanderthalienii.

„Se credea că Neanderthalul aparține unei descendențe dispărute, care este cea mai apropiată rudă a propriei noastre specii”,  sustine profesorul Ni. „Cu toate acestea, descoperirea noastră sugerează că noua linie pe care am identificat-o, care include Homo longi, este grupul mai apropiat de Homo sapiens”

Dacă despre Homo longi nu se cunosc prea multe, Neanderthalienii sunt mai bine cunoscuți. Specia a dispărut în mod misterios în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

Neanderthalienii au trăit în Africa, alături de primii oameni, timp de milenii înainte de a se deplasa în Europa cu aproximativ 300.000 de ani în urmă. Mai târziu li s-a alăturat și Homo Sapiens. scrie ziarul britanic Daily Mail.

 

Ne puteți urmări și pe Google News