Cercetătorii de la universitățile din Wanwick și Zurich au examinat modul în care cimpanzeii, maimuțele și umanoizii au procesat tone de sunete. Primatele, considerate strămoșii omului, și-au dezvoltat aptitudinile de limbaj cu 30-40 de milioane de ani în urmă, apreciază conducătorii studiului. Abilitatea crucială de a înțelege relațiile dintre cuvinte într-o propoziție a apărut cu mult înainte acelui Homo Sapiens modern din care se trage omul.

Conexiunile dintre sunete

Nașterea omului, cu 200.000 de ani în urmă, este considerată a coincide cu momentul în care au prins formă primele structuri de limbă. Totuși, conceptul conexiunilor dintre grupele de sunete a intervenit cu mult înainte, consideră cercetătorii implicați în acest proiect.

Aceștia au examinat modul în care cimpanzeii, maimuțele și umanoizii au procesat cantități imense de sunete, pe care le-au repartizat corzilor vocale. Aceste sunete au o structură asemănătoare cuvintelor dintr-o propoziție. Studiul a analizat în special elementele legate unele de altele, relevând o dependență de o poziție apropiată între ele, sau dimpotrivă, o ocurență la distanță a sunetelor.

Au existat similarități notabile la toate cele 3 specii, care au procesat ambele tipuri de sunete, arată publicația Science Advances. Practic, evoluția limbajului la om a fost anticipată încă de acum 30-40 de milioane de ani, când primatele au dobândit darul vorbirii, spune profesorul Simon Townsend de la University of Warwick.

Gramatici artificiale

Echipa acestuia a precizat că puterea de a procesa relații între cuvintele dintr-o propoziție este una dintre abilitățile cognitive majore pentru a înțelege limbajul. Pentru acest studiu complex, oamenii de știință au creat gramatici artificiale, în cadrul cărora au fost create propoziții din sunete fără sens în locul cuvintelor, pentru a examina abilitățile speciilor incluse în studiu de a procesa relațiile dintre cuvinte. Practic, studiul a arătat că maimuțele și cimpanzeii puteau construi relații între sunete la fel ca oamenii mai târziu.

Autorii studiului concluzionează: „Aceste similarități notabile între cimpanzei, maimuțe și oameni indică faptul că procesarea dependenței de sunetele apropiate – un facilitator cognitiv crucial al limbajului – este o trăsătură ancestrală care a evoluat cu cel puțin 40 de milioane de ani înaintea limbajului propriu-zis”

Sursa: Daily Mail