Futurologul Ian Person este de părere că oamenii sunt pe cale să evolueze într-o specie nouă, pe care o deumeşte “Homo Optimus”, un amestec între om şi computer. Person a fost citat de jurnalista britanică Sarah Griffits, care a realizat un articol spectaculos pentru secţiunea de ştiinţă a publicaţiei Mail Online din Marea Britanie.

Una dintre cele mai interesante predicţii ale savantului este aceea ca până în 2050 oamenii vor avea posibilitatea să atingă nemurirea, fără ca asta să aibă vreo legătură cu vreun produs farmaceutic care să stopeze îmbătrânirea sau să trateze orice boală.


Tehnologia informaţiei este calea prin care umanitatea ar putea să-şi împlinească acest vis de aur.

Ian Person a explicat că modul cum evoluează acum tehnologia duce inevitabil către viitorul apropiat în care specia umană va face următorul pas în evoluţie. Este vorba de momentul în care vor apărea oameni hibrizi, un mix între om şi computer, cu simţuri superioare şi capacitatea de a obţine nemurirea.

Cum este aşa ceva posibil? Foarte simplu, explică Ian Person. Este vorba despre “nemurirea digitală”, nu despre ceea ce înţelege majoritatea oamenilor prin acest termen. Până în 2050 s-ar putea întâmpla aşa ceva, spune Person.  
“Ideea este că toate gândurile, personalitatea și experiențele dumneavoastră vor fi încărcate și stocate online pentru generațiile viitoare”, explică jurnalista Sarah Griffits conceptul.

Ian Person crede că în următorii 35 de ani, oamenii se vor putea conecta online direct, fără să mai foloească tehnologia de acum şi că ştiinţa va permite construirea unor oameni dintr-o nouă specie care integrează biologic tehnologia înaltă.

"Cu gene și organele optimizate, oamenii ar putea să fie mai frumoşi, mai sofisticaţi şi mai ales mai sănătoşi şi fericiţi. Este vorba de androizi care ar putea să înlocuiască Homo sapiens cu Homo oprimus. Cel mai interesant aspect este că nu natura va determina această evoluţie, ca până acum, ci noi vom determina următorul pas în evoluţie pe măsură ce noile descoperiri ne vor arăta cât de departe putem să mergem”, a explicat Ian Person.

Noua specie va putea să comunice direct în mediul virtual, fără intermedierea unui dispozitic, cum este astăzi.

Futurologul a mai explicat că evoluţiile biotehnologice şi nanotehnologia vor permite dezvoltarea unui tip de om mult mai mic decât acum.  

“S-ar putea dezvolta creiere mai mici, astfel încât corpul se va putea reduxce în consecinţă.  Există avantaje mari în a fi mic, pentru călătoria în spatiu”, a mai explicat Pearson.

Momentul cel mai important este cel în care oamenii îşi vor putea transfera identitatea şi gândurile în mediul virtual, existând acolo mult timp după moartea lor biologică.

Este vorba de mecanismul prin care se poate atinge ceea ce savantul denumeşte “nemurirea digitală”. Pearson spune că acest transfer ar putea să fie posibil până în 2050 şi că tehnologia care ar permite aşa ceva, ar putea să devină accesibilă publicului larg din 2070.

În acelaşi timp, în viitor, nanotehnologia va monitoriza și repara corpurile noastre din interior, ceea ce va schimba dramatic calitatea vieţii biologice.

Ideea nemuririi digitale nu este nouă în literatura SF şi printre oamenii de ştiinţă care fac predicţii cu privire la viitor pe baza tehnologiilor descoperite şi utilizate pe scară largă.  

Cartea "Moartea și viața de după moarte", a autorului Clifford A. Pickover vorbeşte încă din 1957 despre utilizarea tehnologiei pentru a modifica unele capacităţi fizice şi mentale ale oamenilor.

În 1962 s-a dezvoltat ideea conservării prin frig sau Criogenie. Este chiar aplicată pentru persoanele excentrice care sunt dispuse să plătească sumele mari necesare pentru funcţionarea echipamentelor folositre în această tehnologie. Este vorba de o metodă a îmbălsămării prin înghețare cu ajutorul azotului lichid. În SUA s-au și creat locuri speciale, așa-numitele «cryotoriums» pentru depozitarea, în recipiente speciale, a corpurilor neînsuflețite înghețate. Cei care apelează la această tehnologie speră că ar putea să revină la viaţă în viitor, când descoperirile medicale vor permite tratarea bolilor care i-au ucis.