Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi scoase din circulație până la finalul anului. Sute de mii de români, vizaţi

Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi scoase din circulație până la finalul anului. Sute de mii de români, vizaţi Sursa foto: 188580232 © Mipearl | Dreamstime.com

De-a lungul timpului, multe bancnote au fost scoase din circulație, în timp ce altele noi au început să fie utilizate. Până la finalul acestui an, o altă bancnotă extrem de folosită va fi scoasă complet din circulație. Nu se vor mai putea face tranzacții cu ea. Decizia face parte dintr-un proces mai lung, început la mijlocul anului trecut.

Marea Britanie a început un proces de schimbare a bancnotelor de hârtie, acestea fiind înlocuite cu altele din polimer. Acest proces a început în iunie 2021, când a fost introdusă în circulație bancnota de 50 de lire. Ea a fost scoasă din circulație din 2017, iar un an mai târziu s-a renunțat la cea de 10 lire. Ele nu mai sunt acceptate ca mijloc de plată, însă pot fi schimbate cu noile variante.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a vorbit despre acest proces de schimbare, precizând că bancnotele de hârtie vor ieși din uz în scurt timp. Ele nu vor mai fi acceptate pentru tranzacții și trebuie înlocuite cu noile variante, din polimer.

„Toate bancnotele autentice ale Băncii Angliei care au fost retrase din circulație își păstrează valoarea nominală pentru totdeauna”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banca Centrală a Regatului Unit a decis ca 775 de bancnote din hârtie să rămână în circulație. Dintre acestea, 113 milioane de bancnote de cinci lire, 73 de milioane de 10 lire, 360 de milioane de 20 de lire, 209 milioane de 50 de lire și 1,45 milioane de o liră.

Cea mai frumoasă bancnotă din lume

Marea Britanie a luat decizia de a înlocui bancnotele de hârtie cu cele din polimer din cauza numărului extrem de mare de bani contrafăcuți puși în circulație. Noile bancnote vor avea simboluri unice, mai greu de copiat.

Totuși, există și un concurs la nivel mondial, care desemnează cea mai frumoasă bancnotă din lume. Acest titlu este oferit de către specialiștii de la International Bank Note Society. Anul acesta, câștigătoare a fost Noua Zeelandă cu bancnota de cinci dolari. Ea are o serie de simboluri care o fac unică, printre care și un pinguin. De asemenea, designul său sofisticat a atras atenția specialiștilor.

În timp ce bancnota de cinci dolari din Noua Zeelandă a fost lăudată la nivel mondial, unii susțin că nu este atât de specială. Mulți au încercat să o falsifice, însă au recunoscut că este destul de dificil, având un design cu simboluri speciale.

Bancnota desemnată cea mai frumoasă din lume a fost pusă în circulație la finalul anului trecut și a reușit să depășească competitorii din 19 țări. A avut adversari pe măsură, printre ei fiind și bancnota de 20 de coroane din Suedia, cea de 100 de ruble din Rusia sau cea de cinci lire din Scoția.