Se rupe Coaliția? Boc: „Să stea cu picioarele în apă rece” 

Se rupe Coaliția? Boc: „Să stea cu picioarele în apă rece”  Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Se rupe Coaliția PSD-PNL? Liberalul Emil Boc a declarat că actuala criză din coaliția de guvernare vine dintro-o bătălie ideologică, dar ruptura nu este cea mai bună soluție.

Unul din principalii lideri ai PNL recomandă menținerea coaliției de guvernare în contextul crizei politice actuale.

Emil Boc: Ruperea ar încurca problema

„Avem un fel de ciocnirea civilizațiilor între PSD și PNL", transmite primarul Clujului, Emil Boc. Acesta face un apel la cele două partide să se comporte responsabil, mai exact să stea „cu picioarele în apă rece” și să analizeze „toate consecințele” unei eventuale rupturi guvernamentale.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Opinia acestuia vine pe fondul disputelor din interiorul Coaliției pe tema noilor măsuri de reducere a cheltuielilor, anunțate de guvernul Ciolacu, dar și din perspectiva anvergurii PNL la Cluj, partid care domină politic județul și capitala lui.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu nu dau lecții la nimeni. Nu mă consider atotștiutor să dau lecții cuiva. Pot doar să spun ce am făcut cât am fost premier: am eliminat pensiile speciale, 200.000 de posturi bugetare, am avut maxim 53 de secretari de stat și 16 în Guvern, am comasat și desființat 200 de agenții guvernamentale, măsuri prin care am fost pus cu spatele la zid, nu aveam alternativă, ca să putem finanța celelalte cheltuieli bugetare”, a spus Emil Boc, la postul radio Napoca Live.

„O ciocnire ideologică” între PSD și PNL

„Nu aș vrea să fie privită confruntarea între PSD și PNL  ca ceva anormal. Este firească această dezbatere. Și-au dat mâna venind din unghiuri ideologice diferite. (...) Evident că acum avem un fel de ciocnirea civilizațiilor. E o ciocnire ideologică, dar e normală într-o societate. (...) Nu trebuie condamnate cele două partide pentru că își apără nucleul ideologic. E normal, aceste partide nu vor fuziona niciodată, cel mult într-o etapă de contract pentru România, cum au făcut și nemții - coaliție între dreapta și stânga. Avem nevoie de stabilitate politică și economică.

Nu cred că adăugarea unei crize politice, pe lângă cea economică, ar rezolva mai mult decât ar încurca problema. În primul rând trebuie să stai cu picioarele în apă rece și să analizezi toate consecințele. Avem nevoie de o țară care suntem de o graniță la război de stabilitate politică. Avem nevoie de predictibilitate (n. r.: cu referie la măsuri economice), aici e posibil să nu le placă celor de stânga. Da, cred și eu alături de colegii mei liberali că trebuie să produci prosperitate și apoi să împarți celor afectați”, a mai punctat edilul.

Soluțiile propuse de Emil Boc

Liderul liberal are și câteva soluții în acest context delicat. Prima dintre ele se referă la continuarea stimulării economiei pe principii liberale.

„1. Nu omor motorul creșterii economice. E viziune liberală. (...) Dar  nu vine în contradicție cu măsurile social-democrate, prin păstrarea locurilor de muncă.

2. Hai să eliminăm risipa: de sus până jos! De la premier până la ultima autoritate. Fără abuzuri, cu studiu de impact. Eliminarea risipei e necesară, dar să nu produci mai mult rău decât bine.

3. Elimini risipa, dar fratele meu...: diminuezi evaziunea fiscală. (...) În fața legii toți suntem egali: de moarte și de taxe nu trebuie să scape nimeni. Înainte de a pune taxe noi, hai să eliminăm risipa și evaziunea fiscală. Sunt și socialdemocrate măsurile și liberale. Ne rezolvăm partea de bani necesară. Dar pentru asta trebuie să discutăm, nu să ne înjurăm la televizor. Aceste partide sunt aici ca să câștige România”, a argumentat Emil Boc.

„.Totul să fie făcut  cu maximă atenție, astfel încât să nu producă efecte perverse, prin aplicarea neanalizată a prevederilor legale”, a conchis liberalul pentru sursa citată.