Reforma administrativă a României este obligatorie. Cum vede Emil Boc reîmpărțirea teritorială a țării

Reforma administrativă a României este obligatorie. Cum vede Emil Boc reîmpărțirea teritorială a țăriiSursă: Arhiva EVZ

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, se pronunță pentru o reformă administrativă a României. Discuțiile cu privire la reîmpărțirea teritoriului datează din 2011, de pe vremea când actualul edil era premierul României. Proiectul nu a fost implementat, la momentul respectiv din cauza crizei politice. În prezent, Emil Boc susține că o astfel de reformă trebuie făcută după alegeri.

Emil Boc susține că România este singura ţară din fostul bloc comunist care încă mai funcţionează după legi dinainte de 1989. El spune că o reformă adminsitrativ-teritorială trebuie făcută mai devreme sau mai târziu. Însă nu este de acord ca măsura să fie implementată acum, în condițiile în care urmează un an electoral.

„În 2011, împreună cu colegii mei şi cu preşedintele de atunci Traian Băsescu am avut pe masă o propunere de reorganizare administrativ-teritorială a ţării pe care nu am mai putut-o duce mai departe, datorită crizei politice de la începutul anului 2012. Eram pregătiţi inclusiv pentru o asumare de răspundere, dacă nu am fi reuşit să găsim alte soluţii de promovare a acelei reforme pentru că era la capătul liniei după celelalte reforme pe care le-am făcut până la acel moment”, a declarat Boc.

Emil Boc este de părere că reforma administrativ-teritorială a ţări nu va putea fi oprită și că va fi făcută în cele din urmă.

„Reforma administrativ-teritorială a ţării nu va putea fi oprită în România, mai devreme sau mai târziu ea va trebui făcută, deja suntem cu apa la gură cum se spune sau suntem în ceasul al 12-lea şi aceatsă reformă nu trebuie privită pasional şi nu trebuie făcută în an electoral, fiindcă se pierde esenţa discuţiei. De aceea, eu nu cred că această reformă administrativă poate fi făcută anul acesta sau anul viitor, fiindcă ea va fi analizată în context electoral şi se va pierde exact ce trebuie, adică odată cu apa din covată, aruncăm şi copilul. Sunt lucruri bune care vor trebui păstrate şi va trebui să ne uităm ce trebuie să facem să avem o Românie funcţională”, a precizat Emil Boc.

Criteriile propuse de Emil Boc

Fostul premier al României are și o serie de propuneri cu privire la un astfel de demers. Emil Boc susține că o astfel de reformă nu trebuie să se facă doar după numărul de locuitori, ci în funcție de alte criterii.

„Nu trebuie să pornim cu idei preconcepute ca număr. Trebuie să facem analiza funcţională. Ce înseamnă asta? Să avem administraţie funcţională care să poată oferi populaţiei două lucruri: servicii de bază pe care le oferă orice administraţie publică locală, educaţie, sănătate, transport public şi altele; să îşi poată asigura din veniturile proprii pe care  le colectează, funcţionarea minimă a serviciilor de bază pe care trebuie să le ofere cetăţenilor. Pornind de la aceste două principii, vedem exact de câte comune avem nevoie, de câte oraşe, de câte judeţe, de câte municipii. Avem nevoie de unităţi administrative funcţionale din perspectivă financiară, din perspectiva serviciilor de calitate”, a mai adăugat Emil Boc.

El a precizat că toate celelalte ţări şi-au făcut, într-o formă sau alta, reforma administrativ-teritorială, în vreme ce România se conduce după legi comuniste.

„Suntem ultima ţară din fostul bloc comunist care mai conduce după legi din timpul regimului comunist. Toate celelalte ţări şi-au făcut, într-o formă sau alta, reforma administrativ-teritorială a ţării. Se uită lumea destul de interesant de la Bruxelles când vorbim de subsidiaritate şi de principii moderne de guvernare şi în sistem democratic, dar cu legi dintr-un profund sistem centralizat comunist. Suntem, din această perspectivă, oaia neagră a Europei în materie de organizare administrati-teritorială a ţării”, a spus Emil Boc.

Reforma să se facă după alegeri

Pe de altă parte, Emil Boc a precizat că o astfel de reformă nu trebuie să aibă în această perioadă când umrează un an electoral. Primarul de la Cluj este de părere că această măsură trebuie adoptată în primul an de după alegeri.

„Cred că o asemenea reformă administrativ-teritorială a României trebuie făcută imediat după alegerile din 2024, dar asumate încă de acum. Să se ştie că un viitor guvern care va guverna România şi sunt convins că din acel guvern PNL cu siguranţă va face parte, într-o formă sau alta, îşi va asuma o asemenea reformă funcţională a României”, a subliniat Emil Boc, într-o intervenție la B1 TV.

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a făcut referire, într-un comunicat de presă de necesitatea reorganizării administrativă a României. CCIR propune reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori.

Ne puteți urmări și pe Google News