Comasarea județelor va salva România de găurile de la buget? Ce spune Emil Boc despre această reformă majoră
- Antonia Hendrik
- 21 aprilie 2023, 19:46
În ultima perioadă se vorbește tot mai des despre comasarea județelor deoarece s-ar putea face economii importante la bugetul de stat. În acest context, Camera de Comerț şi Industrie avertizează clasa politică cu privire la situația gravă în care ne aflăm şi cere reorganizarea de urgență a României prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15.
Prin comasarea județelor s-ar putea face economii importante la bugetul de stat. Masura ar fi bună şi pentru mediul de afaceri care este în momentul de faţă presat de taxe si impozite. Mai exact, toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă, spun reprezentanții Camerei de Comerț şi Industrie.
Solicitarea vine pe fondul îngrijorărilor legate de situația bugetară prezentată de către Ministerul de Finanțe, organizația considerând că în acest context România riscă să piardă cele mai importante avantaje pe care le are: predictibilitatea şi fiscalitatea redusă.
Emil Boc, despre comasarea judeţelor: PNL va face această reformă
Dacă România ar rămâne cu doar 15 județe, atunci ar face economii semnificative, ar reduce birocrația și ar deveni mai atractivă pentru investitori. Unii lideri locali îmbrățișează reorganizarea dar nu acum, ci după alegeri. Alții propun ca economiile să vină din reducerile de personal și a cheltuielilor inutile.
Emil Boc: „Să vedem câte unități avem nevoie să fie funcționale. Sunt locuri unde trebuie să fie comune mai mici, altele mai mari, în funcție de dimensiunea lor demografică, de serviciile de care beneficiază populația. Adică nu poți să iei mecanic, trebuie să analizezi funcțional. România va fi obligată s-o facă, mai devreme sau mai târziu, pentru că nu se va mai putea. Vom ajunge ca la boală. Vedem că ne sufocăm. Trebuie făcut, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Mai devreme sau mai târziu, PNL va face această reformă. Sunt convins că nu e momentul acum. În prag de an electoral nu se face o reformă în acel moment, pentru că ar fi distorsionată. După 2024”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca.
Ilie Bolojan: O bună parte din instituții au personalul supradimensionat
În propunerea, Camerei de Comerț şi Industrie a României, Moldova ar urma sa aibă patru județe, Iasi, Suceava, Bacau si Galati. Iar Vaslui, Botosani, Neamt şi Vrancea ar urma sa fie comasate cu județele învecinate.
Ilie Bolojan: „O bună parte din instituțiile centrale dar și locale au personalul supradimensionat, cel puțin raportat la angajații din sectorul privat din România și cel puțin la serviciile pe care le prestează către populație. Partea de reducere de personal în scopul eliminării unei părți din pierderile aparatului public din România trebuie să rămână o opțiune”, a declarat președintele Consiliului Județean Bihor.
Măsurile cerute de Camera de Comerț:
-reducerea numărului de județe de la 41 (plus București) la 15
-redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori
-redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori
-toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
„În împrejurările actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic. Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție, mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate. În această conjunctură complicată, CCIR consideră că există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, atunci cel puțin o victimă colaterală”, arată Camera de Comerț într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.