Emil Boc: Până pe 15 noiembrie trebuie tranşat subiectul reorganizării
- Carmen Vintil ă
- 14 octombrie 2011, 11:59
UDMR nu vrea reorganizarea ţării, dar subiectul nu va fi abandonat. Dimpotrivă, preşedintele PDL, Emil Boc, şi-a informat colegii din partid că problema trebuie rezolvată până pe 15 noiembrie.
În acest moment, în coaliţie, se discută despre reorganizarea ţării în 12 judeţe, dar şi despre comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale. Dacă la primul subiect, UDMR se opune, la cel de-al doilea s-a ajuns la un consens: alegerile locale să se desfăşoare în luna noiembrie odată cu cele parlamentare. Problema rămâne însă sistemul de vot la alegerile pentru parlament. Cum se vor compensa voturile?, este în continuare întrebarea la care reprezentanţii coaliţiei nu au găsit încă un răspuns. 15 noiembrie, termen pentru regionalizare Despre toate acestea le-a vorbit premierul Emil Boc colegilor săi de partid, în întâlnirea de vineri de la Timişoara.
"Reorganizarea administrativ-teritorială, vreau să ştiţi că nu discutăm acum de desfiinţarea de comune sau oraşe, ci comasarea judeţelor. Lucrăm la o formulă cu 12 regiuni în momentul de faţă, pornind de la regiunile istorice, unde am mai făcut un pas în relaţia cu UDMR, care încă nu doreşte regionalizarea. Până în 15 noiembrie ne-am propus să tranşăm acest subiect pe formula pe care PDL a înaintat-o după prima formulă iniţială anunţată de preşedinte, de 8 plus 2. Deci vom şti până în 15 noiembrie ce se întâmplă cu această soluţie", a spus Emil Boc, potrivit pressalert.ro.
Despre compensarea voturilor la parlamentare
Preşedintele PDL şi-a pus la curent colegii şi cu privire la discuţiile din coaliţie pe tema comasării alegerilor. "Există şi la nivelul coaliţiei un punct de vedere comun asupra acestui subiect, ca alegerile locale să se desfăşoare în luna noiembrie, odată cu alegerile parlamentare. Dacă asupra acestui punct nu avem divergenţe, trebuie să rezolvăm în perioada imediat următoare punctul de vedere comun al coaliţiei cu privire la legea electorală pentru alegerea parlamentarilor. Discuţia este cum se compesează voturile. Am stabilit foarte clar, toată lumea e de acord în coaliţie, că cel care are cele mai multe voturi în colegiu este declarat ales, acum discutăm cum se compensează. Propunerea pe care o avem în momentul de faţă şi la care lucrăm este aceea ca compensarea să se facă în favoarea acelora care nu au câştigat, dar au cele mai multe voturi. Adică, partidul va face o listă descrescătoare cu cei care nu au intrat, în ordinea numărului de voturi, şi câte mandate vor reveni partidului, 20-30, în acea ordine descrescătoare să se acorde mandatele", a arătat Emil Boc.
Revizuirea Constituţiei În ceea ce prioveşte revizuirea Constituţiei, preşedintele PDL a spus că subiectul se continuă în parlament, precizând că "acolo unde se va întruni o majoritate de două treimi pe un subiect, se va promova, iar unde nu, nu se va promova pentru că nu mai ţine doar de coaliţie". Liderul PDL a amintit că "o modificare extrem de importantă" a Constituţiei este introducerea prevederii prin care se pot confisca averile dobândite prin acte şi fapte de corupţie, precizând că România este singura ţară din UE care nu poate institui acţiunea de "confiscare extinsă". CITIŢI ŞI:
- Reorganizarea şi legile electorale, blocate în coaliţie
- UDMR transmite PDL că reorganizarea teritorială nu este o prioritate
- Boc plusează să audă UDMR: PDL dispus să sprijine reorganizarea pe 10 regiuni
- Şi Italia trece la reorganizarea administrativ-teritorială: Provincii şi municipii comasate, 50.000 de funcţii politice desfiinţate
- Reorganizarea teritorială, împinsă tot mai spre toamnă