Datele economice au depășit așteptările specialiștilor: Creștere economică de 5,2% în primul trimestru din acest an

Datele economice au depășit așteptările specialiștilor: Creștere economică de 5,2% în primul trimestru din acest an Economia globală intră într-un nou ”super ciclu”, alimentat de inteligența artificială și decarbonizare. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, specialiștii își revizuiesc prognozele privind evoluțiile economice, indicând creșteri ale produsului intern brut din ce în ce mai mici. De această dată însă, datele înregistrate au întrecut cu mult așteptările analiștilor. În primul trimestru al anului 2022, România a înregistrat o creștere economică cu 5,2%, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut.

Economia României a înregistrat creșteri peste estimările făcute de analiști. Astfel, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, economia a crescut cu 5,2%. În comparație cu același trimestru din anul trecut, economia țării noastre s-a majorat cu 6,5%.

Creștere economică de 5,2% în primul trimestru 2022

Iată evoluția economiei trimestriale în perioada 2020 - 2022, calculată ca serie brută şi serie ajustată sezonier!

Sursă: Institutul Național de Statistică

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022 cât și a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 85 din 8 aprilie 2022. Astfel:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 101,9% la 101,1%;
  • rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 101,6% la 103,3%;
  • rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 97,1%;
  • rezultatele trimestrului IV 2021, comparativ cu trimestrul III 2021, au fost revizuite de la 99,9 la 101,0%”, se arată într-un comunicat de presă emis de Institutul Național de Statistică.

Estimările specialiștilor privind economia anului 2022

Războiul din Ucraina înseamnă consecințe semnificative pe plan economic la nivelul tuturor statelor europene, inclusiv în România, unde se anunță scumpiri la produsele alimentare și la energie. Potrivit celei mai recente actualizări economice realizate de CNSP, economia țării noastre va înregistra o creștere de 2,9% în 2022, în loc de 4,3%, cât se preconizase inițial.

„Efectele crizei energetice şi ale perturbărilor în lanţurile de aprovizionare, manifestate încă din partea a doua a anului 2021, au fost amplificate în actualul scenariu, luându-se suplimentar în calcul şi recentele majorări ale cotaţiilor internaţionale pentru produsele energetice, cât şi ale celor agroalimentare, precum şi necesitatea suplimentării deficitului de resurse energetice de provenienţă rusească.

Încetinirea activităţii economice la nivel european şi mondial, conform estimărilor instituţiilor internaţionale, induc totodată o decelerare a dinamicii economiei naţionale. Pentru principalele ţări partenere din zona euro, noile prognoze au ajustat în jos dinamica creşterii economice cu peste 1,5 puncte procentuale”, au arătat reprezentanții CNSP.

În ceea ce privește situația din magazine, CNSP arată că prețurile vor înregistra noi scumpiri, de la 9,5% la 9,7% spre sfârșitul anului 2022. Ca medie anuală, ultimele actualizări arată majorări de costuri de la 9,9% la 10,1%.