Se prefigurează o criză mondială de ulei alimentar. Care este cauza acestei probleme
- Mihai Soica
- 22 martie 2023, 23:51
Un boom mondial al biocombustibililor va duce la o penurie de uleiuri vegetale, folosite în industria alimentară.
O criză a uleiului alimentar se arată la orizont, după ce tot mai multe industrii trec la consumul de biocombustibili, asta doar dacă ne luăm după anunțurile făcute de marile companii aeriene.
Din SUA și până în Brazilia și Indonezia, guvernele adoptă soluția consumului de biocombustibili produs din plantele oleaginoase, precum floarea soarelui, soia sau rapiță, grăsimi animale, totul pentru a se îndepărta de combustibilii fosili și a reduce emisiile de carbon.
Acest lucru a creat oportunități pentru uleiurile vegetale, în special pentru uleiul de palmier, un ingredient omniprezent, dar controversat, care se găsește în produse precum aluatul de pizza, tăițeii instant, ciocolata și șamponul.
”Cultura de floarea soarelui nu poate fi la infinit, iar uleiul alimentară produs din acest plantă va fi din ce în ce mai puțin, după ce industria va adopta biocombustibilii în locul petrolului sau produselor rafinate din acesta”, spune un specialist.
Uleiul uzat este la mare căutare
Chiar și în România au apărut mari companii care adună uleiul alimentar reciclat, și le oferă oamenilor sticle cu ulei din floarea soarelui.
La Cluj, pentru zece litri de ulei alimentar rezidual, se oferă la schimb doi litri de ulei alimentar din floarea soarelui.
Reprezentanții acestor firme ne-au comunicat că adună uleiul alimentar rezidual, pe care îl folosesc pentru a produce biocombustibili, care sunt folosiți fie în industria autocamioanelor, fie în cea aviatică.
Cererea este atât de mare încât producătorii de biocombustibili adună tot uleiul rezidual produs de fast food-uri sau pun anunțuri prin cartierele de locuit, prin care oamenii sunt învățați să colecteze acest ulei rezidual și să anunțe ce cantitate au.
În scurt timp, o mașină de la firma de colectare vine după acest ulei, chiar dacă parcurge o distanță mare.
Vremea face ravagii în America de Sud
Specialiștii în biotehnologii susțin că cel mai mare producător de soia, din întreaga lume, Argentina, a fost lovită de o secetă teribilă care a înjumătățit producția.
De asemenea, la nivelul Uniunii Europene din cauza politicilor ”zero pesticide”, culturile de rapiță au fost afectate de dăunători, recoltele fiind mult mai mici.
”În condiţiile în care producţia de ulei vegetal este aşteptată să încetinească, biocombustibilii ar putea aduce piaţa mondială într-o situaţie de deficit în a doua jumătate a acestui an”, susţine Thomas Mielke, director general la firma germană de analiză Oil World.
Motorina bio este la mare căutare
Unul dintre cei mai mari utilizatori de biocombustibili sunt Statele Unite ale Americii. Aici politica dusă privind motorina bio a prins foarte mult, drept pentru care acest tip de produs este la mare căutare.
SUA foloseşte drept materie primă un amestec de ulei de soia, ulei de rapiţă, ulei de gătit uzat şi grăsimi animale.
Europa produce motorină bio din reziduuri şi ulei de rapiţă. Indonezia utilizează în principal ulei de palmier pentru a produce biodiesel iar Brazilia se bazează pe ulei de soia, informează bloomberg.com, citat de știripesurse.ro.