Se modifică statutul cadrelor militare. Noua lege aduce și beneficii, dar impune și noi obligații

Se modifică statutul cadrelor militare. Noua lege aduce și beneficii, dar impune și noi obligații Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Legea care modifică statutul cadrelor militare a fost promulgată și va intra în vigoare. Actul normativ prevede mai multe beneficii pentru militari, dar și noi obligații.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, actul normativ care modifică legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Noua lege prevede că vor putea deveni ofiţeri, în grad de sublocotenent, şi persoanele care deţin o licenţă în specializări necesare structurilor MAI şi care au absolvit programe de master profesional organizate în scopul formării ofiţerilor.

Numirea în funcţii şi avansarea în grad a cadrelor militare în activitate se realizează în baza prezentului statut, cu respectarea condiţiilor stabilite prin reglementările respective.

Modificări importante

Noua lege aduce și alte modificări statutului cadrelor militare. Cei care vor devină ofițeri, maiștri militari sau subofițeri în activitate vor trebui să încheie angajamente cu instituția de apărare, ordine publică și securitate națională pentru zece ani de la numirea în prima funcție, Până acum această perioadă era de opt ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, noua lege prevede și obligații pentru cadrele militare. Este interzisă exprimarea la locul de muncă a opiniilor politice. Militarii nu au voie să fie asociați sau adninistratori în cadrul unor societăți comerciale.

Pe de altă parte, cadrele militare vor primi si noi drepturi, cum ar fi asigurare de viață și sănătate pentru acțiuni în legătură cu serviciu, tratament în țară sau străinătate, medicamente și dispozitive medicale gratuite.

Va fi instituită și o indemnizație lunară pentru activitățile în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale, cu o valoare de 10%, 15% și 25% din salariul de bază minim brut pe țară pentru cadrele militare care au primit semnul onorific „În Serviciul Patriei" pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate, cuantum care nu se va impozita și nu se va cuprinde în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit avocatnet.ro.

Condiții obligatorii

Cei care vor să devină cadre militare trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: Să aibă cetățenie română și domiciliul în România; Să aibă 18 ani împliniți și capacitate deplină de exercițiu; Să nu fie urmăriți penal sau condamnați. Să nu facă parte din organizații interzise de legislația română sau care acționează împotriva statului român; Să nu fie membri ai vreunui partid, formațiune, asociație sau organizație cu caracter politic ori sindical; Să îndeplinească condițiile de studii cerute de lege și să treacă o evaluare psihologică riguroasă.