Amenzi uriașe pentru proprietarii de locuințe. Ce obligații au mai apărut în lege

Amenzi uriașe pentru proprietarii de locuințe. Ce obligații au mai apărut în lege Sursa: Dreamstime.com

Proprietarii de locuințe riscă amenzi uriașe dacă nu respectă legea. Puține persoane care stau la bloc știu că pot fi sancționați dacă nu permit autorităților să intre în casa lor.

Proprietarii de locuințe care oferă aceste imobile în chirie riscă amenzi de peste 10.000 de lei dacă nu respectă anumite reguli. Ei sunt obligați prin lege să permită accesul în interiorul apartamentului oricărei autorități competente, dar și persoanelor calificate pentru efectuarea unor reparații.

Aceste obligații sunt prevăzute de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. „Nepermiterea accesului în locuință a unei autorități competente. Proprietarii de apartamente sunt obligați prin lege să permită accesul în interiorul apartamentului oricărei autorități competente, printre care se numără președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, administratorului sau persoanelor calificate pentru efectuarea unor reparații care trebuie făcute proprietății comune.”, se arată în lege.

Amenzi pentru cei care stau la bloc

Proprietarii riscă amenzi uriașe și pentru:

Ne puteți urmări și pe Google News

- Punerea în pericol a siguranței persoanelor care locuiesc în imobil. Proprietarii de apartamente sunt obligați să respecte anumite condiții de locuire și să nu facă modificări care ar putea pune în pericol integritatea structurii clădirii, a altor apartamente sau a bunei funcționări a instalațiilor. În caz contrar, aceștia pot pune în pericol siguranța locatarilor și riscă amenzi mari;

- Modificarea aspectului proprietății comune. Proprietarii de apartamente sunt obligați prin lege să nu modifice aspectul general al proprietății comune sau a elementelor constructive fără a respecta Legea asociațiilor și fără a primi aprobarea din partea autorităților competente;

- Schimbarea destinației locuinței. Proprietarii de apartamente trebuie să evite modificarea destinației locuinței sau a spațiului, cu o altă destinație decât aceea de locuință. Aceste schimbări pot fi făcute doar în urma aprobărilor și autorizațiilor din partea autorităților competente.

Fațada unui bloc

Sursa: Pixabay

- Nepunerea în practică a lucrărilor de reparație. Proprietarii de locuințe trebuie să se ocupe la timp de toate lucrările de întreținere, reparație sau înlocuire ce țin de proprietatea individuală. În cazul în care nerespectarea acestor obligații de către proprietar produce prejudicii celorlalți proprietari de locuințe din proximitatea sa, deținătorul apartamentului riscă amenzi mari.

Valorea amenzilor cu care se vor alege proprietarii

Dacă proprietarul este la prima abatere, el primește doar avertisment. Dacă nu este pentru prima dată când oamenii legii descoperă nereguli, acesta va si sancționat cu:

- Necomunicarea modificărilor aduse suprafeței utile ale apartamentului – amendă între 200 și 1.000 de lei;

- Nepermiterea accesului în locuință a unei autorități competente – amendă între 500 și 3.000 de lei; Punerea în pericol a integrității structurii clădirii, a altor apartamente sau buna funcționare a instalațiilor – amendă între 500 și 3.000 de lei;

- Modificarea aspectului proprietății comune – amendă între 5.000 și 10.000 de lei;

- Schimbarea destinației locuinței sau a spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale – amendă între 5.000 și 10.000 de lei;

- Nepunerea în practică a lucrărilor de reparație, înlocuire și întreținere aferente locuinței, care pot aduce prejudicii celorlalți proprietari – amendă între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit lege5.ro.