Vânzările de apartamente au început să scadă. Dobânzile mari la credite și scumpirile i-au descurajat pe români
- Simona Suciu
- 5 septembrie 2022, 20:48
Valul de scumpiri din ultimele luni, creșterea dobânzilor la credite, dar și inflația afectează piața imobiliară. Mulți români preferă să stea în chirie, decât să ia un credit pentru a-și cumpăra un apartament.
Scumpirile din ultima vreme la energie și materialele de construcții, dar și creșterea dobânzilor la creditele ipotecare au lovit piața imobiliară. Unii românii au renunțat să mai ia împrumuturi, iar vânzările de apartamente au început să scadă.
Se renunță la credite
În 2021, 60% dintre locuințe erau achiziționate cu ajutorul creditelor. Anul acesta, în București, doar 50% dintre noii proprietari au apelat la împrumuturi. La nivel național, 44% dintre tranzacții s-au făcut cu ajutorul creditelor, cele mai multe fiind în Cluj și Timișoara, unde și salariile sunt mai mari decât în alte zone ale țării.
„Scăderea accesibilităţii locuinţelor devine tot mai evidentă, pe fondul scumpirilor fără precedent din acest ciclu economic. Indiciile recente din zona cererii sugerează că locuinţele mai ieftine se bazează mai mult pe credit, pe când cele mai scumpe, de lux, se vând, în mare parte, cu banii jos. Asta înseamnă că în faţa creşterii dobânzilor cel mai mult va avea de suferit cererea pentru locuinţele mai ieftine, unde un procent mai mare se cumpărau cu credite ipotecare", explică Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.
Românii preferă chiria
Pe lângă scumpiri, dobânzile tot mai mari la credite i-au descurajat pe români. BNR estimează că, până la finele anului, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) va ajunge la cel 5%. În plus dobânda de politică monetară a fost și ea mărită de mai multe ori și a ajuns la 4,75%, iar rata inflației era de 15% în luna iulie.
„Pentru prima dată din 2015 încoace, nivelul salariilor din România a crescut cu o rată atât sub cea a inflaţiei, cât şi sub cea a creşterii preţurilor rezidentiale şi ne aşteptăm ca, în următorii doi ani, această evoluţie să continue şi să avem locuinţe mai puţin accesibile din punct de vedere al preţului.
Puşi în faţa alegerii între rată şi chirie, cei care nu-şi mai permit să cumpere o locuinţă pe credit fie vor amâna decizia, fie se vor orienta spre zone mai ieftine sau se vor muta în chirie. De altfel, vedem din ce în ce mai multe zone unde preţul chiriei a ajuns considerabil mai mic decât rata lunară pentru aceeaşi proprietate, iar acest raţionament economic va fi din ce în ce mai important", a mai spus Gabriel Blăniţă, potrivit bursa.ro.