Ratele românilor cresc în ritm amețitor. Soluții pentru a plăti dobânzi mai mici

Ratele românilor cresc în ritm amețitor. Soluții pentru a plăti dobânzi mai mici Sursa foto: arhiva evz

Creditele bancare vor deveni din ce în ce mai scumpe avertizează specialiștii și analiștii economici. Dobânzile vor crește în perioada următoare, indiferent de indicele la care sunt raportate, fie că este ROBOR, IRCC sau Euribor. Soluțiile pentru reducerea ratelor sunt de moment și este greu de anticipat ce va urma.

Un număr de aproximativ 170.865 români au credite la bancă, iar 105.200 dintre împrumuturile contractate sunt pentru achiziția de locuințe. Informația apare în statisticile Băncii Centrale pentru luna iunie.

Cu excepția celor care au avut noroc și au obținut credite cu dobândă fixă, toți românii vor suferi din cauza majorării ratelor. Indicele ROBOR a înregistrat luni, 1 august, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, 8,01%, iar creșterea nu pare să se oprească. Aceasta chiar dacă marți, 2 august, ROBOR la 3 luni a dat un pic înapoi, la 8%. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,13% pe an.

Astfel, pentur un credit de 250.000  de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani, rata calculată cu indicele ROBOR actual a ajuns la 2.478 de lei. Drept urmare, ratele sunt în continuă creştere iar românii caută soluții pentru a le mai reduce. Din păcate acestea sunt doar pentru moment și necesită alte costuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

O variantă ar fi trecerea la un credit cu dobândă fixă, unde rata ar scădea, la același exemplu, cu 258 de lei. Într-o astfel de situație, trebuie îndeplinite mai multe condiții și există riscul ca banca să refuze o astfel de cerere.

Trecerea de la ROBOR la IRCC

O altă posibilitate pentru a scăpa de ratele mari raportate la indicele ROBOR ar fi trecerea la indicele IRCC. Momentan acesta este mai mic decât ROBOR, fiind stabilit la 2,65%, de la 1 iulie. IRCC se va modifica, însă, din nou, la începutul lunii octombrie, dat fiind că se calculează la fiecare trei luni.

Raportat la exemplul de mai sus, trecerea la indicele IRCC, care în prezent este de 2,65 ar reduce rata cu până la 720 de lei, ajungând la 1.758 de lei.

Schimbarea ROBOR cu IRCC se poate face prin două acțiuni. În primul rând, clientul poate solicita trecerea la IRCC prin cerere scrisă adresată băncii la care are creditul. Banca poate să refuze cererea sau o poate accepta.

Dacă solicitarea primește aprobarea băncii, se semnează un act adițional la contractul de credit, iar dobânda variabilă va fi formată din marja fixă a băncii + IRCC 3M (calculat la fiecare 3 luni). Rata actuală a clientului va scădea însă doar temporar deoarece și IRCC este în plină creștere.

Trecerea la credite în euro

O ultimă variantă ar fi trecerea la un credit în euro, caz în care ratele vor fi calculate în funcție de indicele Euribor. Într-o astfel de situație, ratele bancare, pentru exemplul de mai sus, ar putea scădea cu până la 1.000 de lei, conform Antena 3.

Pe de altă parte, însă susţin analiştii, există riscul ca leul să se devalorizeze. Iar dacă veniturile persoanei care solicită un astfel de credit nu sunt raportate la moneda europeană, costurile vor fi foarte ridicate. Aceasta deoarece pe lângă dobândă, noile rate vor fi influențate și de cursul de schimb valutar euro - leu.