Proiect de lege pentru pensiile militare. Ce beneficii vor avea angajații din armată

Proiect de lege pentru pensiile militare. Ce beneficii vor avea angajații din armată Sursa foto: Arhiva EVZ

Noul proiect de lege va înlocui o lege veche de 27 ani. Proiectul prevede vârsta standard de pensionare, dar și o serie de bonificații pentru angajații din armată, în funcție de vechime sau de distincțiile primite în timpul serviciului.

Legea 80 care datează încă din 1995 va fi schimbată. Noul proiect legislativ prevede că vârsta până la care cadrele militare pot fi menținute în activitate este 60 de ani.

Generalii și amiralii vor putea fi menținuți în activitate, dacă vor dori și doar cu aprobarea conducătorului instituției, până la vârsta de 62 de ani, dacă starea de sănătate le va permite rezolvarea în foarte bune condiții a atribuțiilor ce le revin, potrivit avocat.net.

Mai multe bonificații

Cadrele militare în rezervă sau direct în retragere care vor primi semnul onorific „În Serviciul Patriei“ pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate sau care au Ordinul Meritul Militar clasa a III-a, a II-a sau clasa I vor beneficia lunar, după caz, de o majorare de 10%, 15% sau 25% a cuantumul pensiei stabilite conform legii, pe lângă pensia militară de stat, potrivit sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, angajații din armată care îndeplinesc vârsta de pensionare sau care vor fi trecuți în rezervă sau în retragere după ce acest nou proiect de lege va intra în vigoare vor putea primi și o bonificație de fidelitate, dacă vor avea 30 de ani de vechime în serviciu. Bonificația este egală cu zece solde lunare brute.

Cei cărora le-au fost conferite ordine naționale cu însemne de război vor primi o indemnizație lunară neimpozabilă egală cu un salariu mediu brut.

Pensie suplimentară

Proiectul de lege mai prevede de asemenea că acele cadre militare care au contribuit la Fondul pentru pensia suplimentară și li s-a reținut contribuția individuală la bugetul de stat vor primi, pe lângă pensia militară, și o pensie suplimentară în cuantum de:

-3% din pensia militară de stat primită pentru o contribuție cuprinsă între cinci și 15 ani;

-6% din pensia militară de stat primită pentru o contribuție cuprinsă între 15 și 25 ani;

-9% din pensia militară de stat primită pentru o contribuție de peste 25 de ani.

Acest proiect le lege este acum în faza de avizare. Trebuie să fie aprobat de Guvern și votat în Parlament. Apoi trebuie promulgat de președintele României. El va intra în vigoare la nouă luni după publicarea în Monitorul Oficial.