Scumpire alarmantă la unul dintre cele mai consumate produse din România: Va deveni „un lux” din vară

Scumpire alarmantă la unul dintre cele mai consumate produse din România: Va deveni „un lux” din vară Sursa foto: Arhiva EVZ

Producătorii de bere din România anunță scumpiri importante, începând din vară, odată cu începerea sezonului cald. Prețurile foarte mari de la energie se vor reflecta negativ și în acest domeniu.

Veste proastă pentru consumatorii de bere. Nici acest produs nu va fi ocolit de scumpiri semnificative, iar prețurile vor exploda începând din vară. Atunci când cererea va deveni foarte mare. Și producătorii din România sunt afectați de creșterea foarte mare a prețurilor la energie, așa că și produsul finit, berea, indiferent de sortiment, va costa mai mult.

Berea va deveni mult mai scumpă, în România, la vară

„Noi, păstrând temperaturi scăzute pentru bere atât în perioada de fermentație, cât și în perioadele de păstrare, camerele frigorifice consumă destul de multă energie electrică și ne afectează foarte mult. Încercăm să mutăm foarte mult partea de producție în timpul zilei și să folosim panourile fotovoltaice. Suntem în discuții să ne montăm panouri fotovoltaice pe toată hala de producție și așa sper să reducem mult, peste 50 la sută din costuri”, a explicat Ștefan Iordache , producător de bere artizanală, pentru Digi 24.

Un alt antreprenor din domeniu spune că a schimbat furnizorii, care proveneau din Olanda și din Suedia. Și asta pentru că aveau prețuri prea mari sau nu mai dispuneau de stocuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Patru fabrici s-au închis în București, anul trecut

„Producția de malț anul trecut a fost foarte mică. În nordul Europei, undeva la jumătate, în Canada la 27 la sută mai puțin. Drojdia, sticlele, absolut tot ce intră pe traseul de producție s-a scumpit. Se adaugă și inflația un pic. Ne-am gândit să ne diversificăm, să intrăm și pe alte tipuri de produse, slab alcoolizate, care nu au treabă cu malțul, mai ales că e o nișă neexploatată la noi”, a spus Bogdan Pascu pentru sursa citată.

Anul 2021 a fost foarte prost pentru patru fabrici de bere din București, care au trebuit să-și declare falimentul. „Cei mai expuși sunt micii producători. România, de altfel, a înregistrat un număr în creștere de producători de bere de talie mică, deci mici afaceri familiale. Pentru acest segment de producție, interdicțiile și măsurile luate în contextul pandemic au venit ca un obstacol mai consistent”, a afirmat Julia Leferman, de la asociația „Berarii României”.

Iată ce fel de bere preferă românii:

Bere blondă - 94% 46% - bere la pet 27% - bere la sticlă 25% - bere în doze de aluminiu A crescut consumul de bere fără alcool cu 37% A scăzut consumul de specialități de bere cu 45%