Evenimentul Zilei > International > Scrisoare document furată și vândută la o tarabă de cărți vechi. Jaful secolului ținut secret de Vatican
Scrisoare document furată și vândută la o tarabă de cărți vechi. Jaful secolului ținut secret de Vatican

Scrisoare document furată și vândută la o tarabă de cărți vechi. Jaful secolului ținut secret de Vatican

Copia furată a unei scrisori cu o vechime de peste 500 de ani redactată de exploratorul italian Cristofor Columb despre descoperirea Lumii Noi a fost restituită joi Bibliotecii Vaticanului de către Statele Unite,

Copia furată a unei scrisori cu o vechime de peste 500 de ani redactată de exploratorul italian Cristofor Columb despre descoperirea Lumii Noi a fost restituită joi Bibliotecii Vaticanului de către Statele Unite, informează agerpres.ro

Ambasadoarea Statelor Unite la Vatican, Callista Gingrich, a înmânat manuscrisul oficialilor Bibliotecii Vaticanului, a confirmat un purtător de cuvânt al Sfântului Scaun.

Scrisoarea este una dintre cele câteva traduceri în latină ale raportului scris de Columb în 1493 regelui Ferdinand şi reginei Isabela a Spaniei, care i-au finanţat călătoria.

Potrivit unei declaraţii a Ambasadei americane, Vaticanul a dobândit documentul în anii 1920, însă în urmă cu şapte ani, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a primit informaţii potrivit cărora scrisoarea a fost înlocuită cu un fals.

Vaticanul a fost informat despre autenticitatea documentului, situaţie care a fost confirmată de experţi. Ulterior, documentul original a fost localizat în posesia unui notar din oraşul Atlanta, Robert Parsons.

Parsons spune că a cumpărat scrisoarea de la un comerciant de cărţi rare din New York în 2004, fără să ştie că era vorba de un document furat.

După moartea notarului, văduva sa a fost de acord să restituie manuscrisul.

Potrivit Ambasadei SUA, alte două copii furate ale scrisorii lui Columb redactate în latină au fost recuperate de autorităţile americane în ultimii ani şi restituite bibliotecilor din Florenţa (Italia) şi Barcelona (Spania). 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: