Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Scorpia din Phenian” – Dictatoarea care ar putea conduce Coreea de Nord
„Scorpia din Phenian” – Dictatoarea care ar putea conduce Coreea de Nord

„Scorpia din Phenian” – Dictatoarea care ar putea conduce Coreea de Nord

Coreea de Nord ar putea fi condusă de o femeie, în condițiile în care analiștii consideră că sora lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, i-ar putea lua locul fratelui său.

Kim Yo Jong a devenit o personalitate politică tot mai proeminentă în ultimii ani, participând la reuniuni politice de înalt nivel ale fratelui său, cum a fost cea cu Donald Trump.

De asemenea, ea a ieșit în față într-o retorică tăioasă la adresa vecinei Coreea de Sud.

Bruce Klingner, un expert în probleme asiatice la Heritage Foundation, a numit-o pe Kim Yo Jong „probabil a doua cea mai puternică persoană din Coreea de Nord”.

El a adăugat că posibilitatea ca aceasta să devină viitorul lider al țării este „mult mai mare” decât în urmă cu câțiva ani, scrie The Daily Beast.

Sora de 32 de ani a lui Kim este doar cu patru ani mai tânără decât fratele său. Anul acesta, ea a vituperat la adresa militanților care au trimis baloane cu mesaje cu critici și materiale de propagandă din Coreea de Sud în Coreea de Nord, peste frontieră.

Mânie proletară

Kim Yo Jong a afirmat că expeditorii erau transfugi nord-coreeni și i-a etichetat furioasă drept „gunoaie umane, prea puțin diferite de animalele sălbatice, care și-au trădat propria patrie”.

Coreea de Sud a plecat cuminte capul în fața criticilor megerei din Nord, recunoscând că baloanele sunt „cauzatoare de tensiuni” și a promis că va adopta legi speciale pentru a împiedica trimiterea lor pe viitor.

Deci, Kim Yo Jong și-a dovedit eficiența.

Cu toate acestea, unul dintre membrii grupului de militanți „Luptătorii pentru o Coree de Nord liberă” a declarat că asemenea acțiuni de protest vor continua în ciuda voinței regimului de la Seul.

O femeie explozivă

The Daily Beast mai afirmă și că apriga soră a lui Kim Jong Un a fost la originea aruncării în aer de către Coreea de Nord a unui birou de legătură dintre cele două state vecine amplasat pe frontieră.

Bruce Klingner spune că retorica lui Kim Yo Jong este „mai extremă” decât tot ce a declarat fratele ei de când conduce Coreea de Nord.

Tact femeiesc

Sora liderului se află în fruntea Departamentului de Organizare și Orientare de la Phenian, care supraveghează organizațiile guvernamentale și militare.

Totuși, un alt expert, Evans Revere, vechi diplomat american, a declarat că femeia „este atentă să nu își eclipseze” fratele.

Toate aceste evoluții politice au loc la capătul unui an plin de speculații în legătură cu conducerea Coreei de Nord și cu starea de sănătate a liderului Kim Jong Un.

Speculațiile au fost declanșate de absența acestuia de la anivesarea bunicului său, fondatorul Coreei de Nord, Kim Ir Sen, unul dintre cele mai importante evenimente ale țării.

Totuși, ministrul sud-coreean al Unificării, Kim Yeon Chul, a declarat ulterior că serviciile de informații nu au remarcat „nici o evoluție neobișnuită a evenimentelor”.

Liderul Kim Jong Un a apărut după o perioadă de absență.