Rețea de școli model în Republica Moldova. Stimulente financiare pentru părinți

Rețea de școli model în Republica Moldova. Stimulente financiare pentru părințiElevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul din Republica Moldova vrea să înființeze 35 de școli model, pentru a crește calitatea învățământului. Totodată, școlile în care sunt puțini elevi ar putea fi închise.

Școlile din Republica Moldova vor intra într-un proces de reformă, pentru a îmbunătăți calitatea studiilor. Decizia Guvernului de a crea 35 de școli model și de a încuraja părinții să-și dea copiii la aceste școli a fost explicată de ministrul Educației, Dan Perciun.

Acesta a precizat că inițiativa de a investi în școlile model nu presupune că celelalte instituții vor fi abandonate de autorități. Totodată, a mai spus ministrul, o eventuală decizie de a închide școlile care rămân cu puțini elevi va aparține consiliilor raionale, care sunt entitățile fondatoare ale instituțiilor de învățământ.

Școlile model vor fi înființate până în 2025

Școlile, elevi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Dan Perciun a explicat că o rețea de 35 de școli model va fi înființată până în 2025. În acest sens, vor fi achiziționate 70 de autobuze care să ajungă prioritar în școlile din această rețea.

„Continuăm să investim în toate instituțiile de învățământ. Dar, din punct de vedere al strategiei pe care o avem, ca să asigurăm accesul la educație de calitate și având în vedere că în școlile mici, din mediul rural, șapte din zece copii sunt analfabeți funcționali, de dragul acestor copii, credem că trebuie să le oferim acces la o educație mai bună. Putem face acest lucru punându-le la dispoziție o instituție din proximitate, dotată la standarde europene, autobuz, un stimulent financiar. Iar din 2025 vom încerca să le asigurăm și alimentație gratuită”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „Rezoomat de la RliveTV, potrivitipn.md.

Ce se întâmplă cu școlile care au puțini elevi

Ministrul Educației a vorbit și despre scenariul potrivit căruia o parte din școlile rurale vor rămâne cu puțini elevi.

„Va depinde de decizia consiliilor raionale, pentru că ele sunt fondatorii școlilor. Au de ales, între a continua să finanțeze acel format sau a reorganiza instituțiile, eventual. Va fi o decizie politică la nivelul consiliilor raionale.

Fiecare situație trebuie tratată individual. Dacă vorbim de o instituție de învățământ care are 10 elevi, iar la 5 kilometri distanță este o instituție bună, în care sunt profesori la toate disciplinele, care a fost recent renovată, unde copiii pot vedea o tablă interactivă, unde este tehnică de calcul, eu, în calitate de părinte aș opta ca copiii mei să meargă 5 kilometri cu autobuzul ca să ajungă la acea instituție de învățământ, decât să învețe într-o instituție unde n-avem profesor la biologie, fizică, chimie. Ceea ce putem noi face este să creăm anumite stimulente pentru ca oamenii să ia decizii, sper, în interesul copiilor lor”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării.

Părinții vor primi stimulente financiare

Dan Perciun

Dan Perciun. Sursa foto: FB

Ppărinții care vor accepta să-și transfere copiii la școlile model vor primi o alocație financiară lunară de 1.000 de lei. Ministrul spune că banii vor contribui, inclusiv, la reducerea sărăciei.

„Oferim acești bani ca să-i convingem să ia această decizie. Eventual, poate sunt și alte cheltuieli pe care le au. Noi suntem conștienți că copiii din aceste localități, de regulă, vin din familii social-vulnerabile și credem că în orice scenariu 1000 de lei pe lună nu se vor pierde și vor contribui și la reducerea sărăciei în rândul copiilor.

Din punctul nostru de vedere, acest stimulent financiar are două roluri. Pe de o parte, să faciliteze această tranziție, pe de altă parte, să suplinească bugetul familiei pentru orice necesități ar avea copilul respectiv”, a mai precizat Dan Perciun.