Câți elevi mai învață în limba rusă, în școlile din Republica Moldova

Câți elevi mai învață în limba rusă, în școlile din Republica Moldova Sursă foto: Arhiva EVZ

În unitățile de învățământ din Republica Moldova, 80,8% dintre elevi studiază în limba română. În limba rusă mai studiază 19,1% dintre elevi.

Limba română predomină în școlile din Republica Moldova. Astfel, din totalul elevilor care frecventează învățământul primar și secundar general, 80,8% fac studiile în limba română, 19,1% – în limbă rusă și 0,1% – în limba engleză. Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, în anul de studii 2023-2024, în Republica Moldova funcționează peste 120 instituții de învățământ primar și secundar general. Dintre acestea, 312 instituții activează în mediul urban, iar 889 – în mediul rural.

Limba rusă

Limba rusă, pe cale de dispariție în școlile din Republica Moldova. Sursa foto: Arhiva EVZ

Numărul elevilor înscriși în învățământul primar și secundar general este în scădere în instituțiile publice și în creștere în cele private, mai relevă raportul BNS. Astfel, în anul curent de studii, 325,6 mii elevi sunt înscriși în instituțiile publice, cu 5.000 mai puțini decât în anul precedent de studii.

Totodată, în 2023, învățământul gimnazial a fost absolvit de 30.000 de elevi, în descreștere cu 4,8% comparativ cu anul precedent. Din totalul de absolvenți ai învățământului gimnazial, circa 51% au fost din mediul rural.

Ne puteți urmări și pe Google News

În același timp, învățământul liceal a fost absolvit de 12.000 de persoane, în creștere cu 4,0% față de anul 2022, potrivit radiochisinau.md.

Limba română a devenit limbă oficială în Republica Moldova

Pe 22 martie 2023, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea privind înlocuirea sintagmei "limba moldovenească" cu "limba română" în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

Maia Sandu

Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

"Am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem - într-un glas - că «vorba dulce mult aduce»", a transmis Maia Sandu.

Aceasta a adăugat că cei care au promovat timp de mai multe decenii ideea de "limbă moldovenească" nu au căutat decât să dezbine societatea.