Schimbări bruște pe piața imobiliară. Prețuri în scădere la apartamente

Schimbări bruște pe piața imobiliară. Prețuri în scădere la apartamente Sursa Foto: Arhiva EVZ

De la sfârșitul anului trecut, în Europa a devenit tot mai evidentă o criză imobiliară, alimentată de inflația rapidă și de măsurile stricte luate de bănci în ceea ce privește politica monetară. Așa cum era previzibil, în unele țări, consecințele s-au manifestat mai sever decât în altele.

Piața imobiliară a devenit o sursă de îngrijorare în momentul în care prețurile unor apartamente au înregistrat o creștere de 15% într-un singur an.

Totul s-a petrecut într-o țară europeană care servea ca un fel de barometru pentru stabilitatea economică. Din păcate, acest scenariu s-a concretizat în Suedia, una dintre țările nordice care părea să fie imună la orice fel de criză.

Cu toate acestea, este doar un exemplu a ceea ce ar putea să apară în viitor. Situații asemănătoare pot fi anticipate și în Germania, România și alte regiuni ale Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Surprize pe piața imobiliară

Previziunile pentru 2023 sunt mai puțin încurajatoare decât se estima inițial. Asta în urma eforturilor depuse de băncile centrale pentru a tempera inflația în 2022,

Atât Banca Centrală Europeană, cât și Rezerva Federală a SUA, au emis avertismente. Conform acestora tendința de creștere a inflației va persista în continuare și până la sfârșitul anului 2023.

În prezent, prețurile apartamentelor și caselor au înregistrat o scădere semnificativă în Germania. Dar și în alte țări precum Marea Britanie, Țările de Jos, Canada, Australia și Statele Unite ale Americii.

În nicio altă parte semnele unei posibile bule imobiliare și ale unei crize similare cu cea din 2008 nu sunt mai evidente decât în Suedia.

piata imobiliara.

Imobiliare. Sursa foto: Arhiva

Prețurile apartamentelor din Suedia au scăzut cu 15% într-un an

Potrivit unui raport publicat de New York Times, prețurile locuințelor din Suedia au suferit o scădere de 15%. Și asta începând din martie anul trecut și până în prezent.

Deși piața pare acum să se fi stabilizat, există îngrijorări că această stabilitate ar putea să fie doar o aparență, alimentată de scăderea semnificativă a numărului de tranzacții imobiliare.

Anul acesta este un an pierdut pentru investiții în Suedia din multe puncte de vedere”, a spus Annika Winsth, economist la Nordea. Aceasta este o bancă care estimează că produsul intern brut și consumul privat vor scădea cu 1,8% în 2023.