Suedia renunță la tabletele și se întoarce la manualele tradiționale

Suedia renunță la tabletele și se întoarce la manualele tradiționale Tablete școli. Sursa: dreamstime.com

Suedia a hotărât să elimine tabletele din sălile de clasă și să revină la manualele tradiționale din hârtie. Motivul acestei măsuri este unul surprinzător.

Suedia a luat această decizie în urma constatării unei scăderi a nivelului de lectură al elevilor, care a fost atribuită utilizării tabletelor în cadrul grădinițelor și școlilor primare.

Suedia revine la manualele tradiționale

Autoritățile din Suedia au observat că elevii din școli nu mai știu să citească. Ministrul Educației, Lotta Edholm, a denunțat astfel o „criză a citirii”. Aceasta ar fi bazată pe creșterea, în cinci ani, de la 12 la 19% a ponderii copiilor de zece ani cu dificultăți de citire din țară, potrivit ultimului studiu publicat în Reading Literacy International (PIRLS).

Potrivit ministrului, în Suedia s-a produs „o digitalizare exagerată” a școlii, mai ales în ultimii zece ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unui studiu realizat de Agenția Suedeze pentru Educație, elevii care citesc din cărțile clasice reușesc să sublinieze mai bine punctele principale ale textului. Ei pot să-și amintească mai multe elemente și să demonstreze o înțelegere globală mai bună a ceea ce citesc.

Aceste constatări apar într-un context în care instrumentele de învățare digitale sunt adesea prezentate ca având avantaje. Asta pentru că pot combina sunete, imagini și text, și pot fi actualizate în timp real.

Cu toate acestea, studiul arată că efectul asupra performanței elevilor este invers față de așteptările inițiale.

Suedia revine la manualele tradiționale.

Manuale școlare. Sursa: Arhiva EVZ

55 de milioane de euro vor fi alocate pentru tranziție

Pentru a facilita trecerea la manualele clasice, guvernul va acoperi costurile, alocând 55 de milioane de euro pentru acest an și 42 de milioane pentru anii următori.

Suedia este una dintre cele mai avansate țări în ceea ce privește digitalizarea. O altă țară deschisă către digitalizarea societății, Olanda, a decis să interzică dispozitivele digitale în sălile de clasă.

În România, în ciuda numeroaselor exemple recente, cursa către digitalizarea sistemului educațional continuă. Prin intermediul PNRR, guvernul și-a asumat responsabilitatea de a aduce ecrane uriașe în sălile de clasă, înlocuind astfel tabletele, și de a introduce teste online în locul celor pe hârtie pentru elevi.