Banca Centrală Europeană a majorat rata dobânzii. A ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii

Banca Centrală Europeană a majorat rata dobânzii. A ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii Sursa foto: arhiva EVZ

Joi, 15 iunie, Banca Centrală Europeană a majorat rata dobânzii pentru a opta oară consecutiv. Costurile de împrumut au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii. Decizia specialiștilor a fost luată în condițiile în care economia zonei euro este în scădere.

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi, 15 iunie, costurile de împrumut. Este a opta oară consecutiv când este majorată rata dobânzii, ajungând la cel ridicat nivel din ultimii 22 de ani. Specialiștii economici au lăsat loc pentru alte majorări ulterioare, în încercarea de a lupta în continuare împotriva inflaţiei ridicate.

BCE a majorat joi, pentru a opta oară, rata dobânzii cheie, pe care băncile o plătesc pentru a plasa numerar în siguranţă la banca centrală. Majorarea a fost făcută cu 25 de puncte procentuale, ajungând la 3,5%, cel mai ridicat nivel din 2001 încoace.

Banca centrală a celor 20 de ţări care au adoptat moneda euro spune că se aşteaptă ca inflaţia să se menţină peste ţinta sa de 2% până în 2025. De asemenea, reprezentanții BCE au lăsat să se înţeleagă încă o dată că vor mai avea loc majorări de dobândă şi în lunile următoare.

„Deciziile viitoare vor asigura că ratele dobânzii cheie a BCE vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a obţine o revenire în timp util a inflaţiei la ţinta de 2% pe termen mediu şi vor fi menţinute la aceste niveluri atât timp cât va fi necesar”, a precizat BCE, potrivit Reuters.

Rata dobânzii cheie a fost majorată a opta oară consecutiv

Creșterea economică în zona euro este, în cel mai bun caz, în stagnare. În ceea ce privește inflația, aceasta este în scădere de câteva luni, grație scăderii prețurilor la energie şi celei mai abrupte creșteri a ratei dobânzilor din istoria de 25 de ani a BCE.

Rezerva Federală a SUA a întrerupt, miercuri, propriul şir de 10 creşteri succesive ale ratei. Decizia luată de specialiștii economici americani este un semnal pentru investitorii din întreaga lume că actualul ciclu de înăsprire a dobânzii în economiile dezvoltate se apropie de sfârșit, chiar dacă încă mai este posibilă o mică creştere în SUA.

În ceea ce privește inflația în zona euro, aceasta este încă mare pentru BCE, la 6,1%, iar creșterea prețurilor de bază, care exclude de obicei alimentele și energia, începe să încetinească.

Banca Centrală Europeană nu a reușit să prezică actualul episod de inflaţie ridicată şi a început anul trecut să majoreze ratele mai târziu decât multe dintre instituțiilor omoloage la nivel mondial. Economiștii se așteptau ca majorarea ratei dobânzii să fie cu 25 de puncte procentuale. Este de așteptat ca președintele BCE, Christine Lagarde, să mențină în atenție o nouă majorare în septembrie.