Rate și mai mari la creditele în lei și euro. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință, iar valoarea IRCC va crește de la 1 aprilie

Rate și mai mari la creditele în lei și euro. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință, iar valoarea IRCC va crește de la 1 aprilie Dobânzi. Sursa foto: pix4free.org

Românii care au credite în euro, dar și în lei, vor fi nevoiți să plătească rate și mai mari în scurt timp. Indicele Euribor la trei luni a crescut substanțial, iar analiștii au estimat că nu va scădea prea curând.

Românii care au credite în euro, dar și în lei, calculate în funcție de indicele de referință IRCC, vor fi nevoți să plătească rate mai mari. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință de la 3 la 3,5%, pentru a tempera inflația. Iar de la 1 aprilie, valoarea IRCC va crește la aproape 6%.

În cazul unui credit de 50.000 de euro luat pe o perioadă de 30 de ani, la valoarea actuală a indicelui Euribor, rata va fi de 1.600 de lei, mai mare cu 118 lei față de anul trecut. Analiștii au declarat că și împrumuturile în moneda europeană.

Valoarea totală a creditelor în valută a urcat la începutul anului la un echivalent de peste 113 miliarde și a fost mai mare cu aproape 25% decât în 2022, arată datele Băncii Naționale. Cea mai mare parte a împrumuturilor în valută a fost în euro și aparține firmelor. Banca Centrală Europeană a majorat, la finalul săptămânii, dobânda de referință de la 3%, al 3,5%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: arhiva EVZ

Irina Chițu, analist financiar, director FinZoom, a declarat că situația nu se va remedia prea curând: „Banca Centrală Europeană a și spus că în continuare va mai crește până când se scade inflația (...) Ținta de inflație a Băncii Europene este de 2%. Ori e departe de 8,5%, cât a fost inflația în zona euro, de 2% pe care și l-au propus.”

Ratele vor crește de la 1 aprilie

Și în ceea ce privește IRCC-ul, ratele ar urma să crească deoarece de la 1 aprilie, valoarea acestui indice va crește la 5,98 la sută de la 5,71% cât este în prezent. În cazul unui credit de 50.000 de euro, rata aferentă va ajunge la aproape 2.100 de lei.

Andreea Nica, analist financiar: „Știm și care va fi nivelul IRCC pentru ratele din iunie încolo. Va fi tot în jurul lui 6%, dacă nu apar suprize în aceste săptămâni care sunt tot mai tumultoase. Deci ne uităm la o stabilitate a ratelor de dobândă pentru creditele ancorate la acest indice.”

Analiștii financiari au mai declarat că ratele calculate cu Euribor vor crește și mai mult. Ei estimează că valoarea indicelui va ajunge între 3 și 4%. Specialiștii estimează că IRCC va atinge valoarea de 6% în a doua parte a anului, iar ROBOR va fluctua în jurul valorii de 6-7%. Valorea indicelui ar putea scădea anul viitor, potrivit știritvr.