O nouă monedă va fi introdusă în circulație. Banca Centrală Europeană a început analiza încă din 2021
- Iulia Moraru
- 20 februarie 2023, 10:55
Tensiunile dintre China și Statele Unite ale Americii au determinat Banca Centrală Europeană (BCE) să ia în calcul introducea unei noi monede în circulație.
Astfel, BCE a început încă din 2021 să analizeze fezabilitatea unei monede digitale. „BCE este îngrijorată că fără euro digital zona euro va ajunge într-o poziţie geopolitică şi economică de sandwich între marile companii de tehnologie din SUA şi sistemele de plată ale Chinei. În prezent, europenii nu dispun de platforme digitale”, a declarat Guido Zimmermann, economist senior la banca germană LBBW.
Pașii pentru introducerea unei monede digitale
În această toamnă, liderii europeni vor trebui să ia o decizie în această privință și să hotărască dacă BCE ar trebui să continue cu următorii paşi, care includ testarea aranjamentelor tehnice necesare. Aceștia sunt necesari pentru a ajunge într-un final la a da posibilitatea oamenilor să plătească în euro digital.
Președinta BCE, Christine Lagarde a făcut și ea referire la posibilele consecințe asupra euro din cauza tensiunilor din China și SUA, menționând că intrarea marilor tehnologii în plăţi ar putea creşte riscul de dominare a pieţei şi dependenţă de tehnologiile de plată străine, cu consecinţe asupra autonomiei strategice a Europei.
„Deja acum, peste două treimi din tranzacţiile europene de plată cu cardul sunt efectuate de companii cu sediul în afara Uniunii Europene”, a spus ea.
UE vrea să evite ca europenii să devină dependenți de sistemele de plăți din SUA și China
În prezent, cele mai mari companii globale pentru plăți sunt fie de origine americană, fi chinezească. Acestea sunt: Mastercard, Visa, PayPal, Alipay şi UnionPay.
Guido Zimmermann a adăugat în continuare că politicienii UE nu vor ca europenii să devină dependenți de companiile mari din SUA pentru plăți. De asemenea, se încearcă să se evite și situația în care China va deveni singurul factor determinant al plăților din online.
Potrivit lui Zimmerman, discuțiile despre crearea cât mai rapidă a unei monede digitale s-au întețit după izbucnirea războiului din Ucraina și odată cu tensiunile geopolitice în creștere.
„Obiectivul, cred că este o fixare pentru unii, de a asigura suveranitatea sau puterea UE, este principalul motor al monedei euro digitale la Bruxelles şi la Frankfurt”, a spus Daniel Gros, membru distins la institutul de cercetări CEPS, potrivit CNBC.